Ovetjkin har kritiserats för att inte ha tagit avstånd från kriget. Foto: Bildbyrån

Ryske NHL-stjärnan prisas av Putin

Uppdaterad
Publicerad

Han har fått svidande kritik från omvärlden för att inte ha tagit avstånd från kriget i Ukraina. Nu prisas NHL-stjärnan Alexander Ovetjkin av Vladimir Putin, rapporterar Aftonbladet.

På sin hemsida rapporterar Dynamo Moskva att flera stjärnor med ett förflutet i den ryska huvudstadsklubben fått utmärkelser av presidenten för sina insatser för rysk sport.

Med på listan finns flera framstående ryska ishockeyspelare, bland dem NHL:s meste poänggörare någonsin.

”Alexander Ovetjkin tilldelades också den ryska federationens tacksamhet”, står det i pressmeddelandet.

Det senaste året har, förutom idrottsliga rekord, kantats av kritik för Ovetjkin, som under många år offentligt stöttat Rysslands president Vladimir Putin. 36-åringen har visserligen sagt att han inte vill ha krig, men kritiseras samtidigt för att inte ta tydligt avstånd mot den ryska invasionen av Ukraina.

På Instagram har Ovetjkin en bild på sig själv och den ryske presidenten som profilbild. 2017 startade han rörelsen ”Putins lag” för att visa sitt stöd för Putin.

Till vardags spelar han dock i ett annat lag. Sedan 2005 är Ovetjkin en del av Washington, där han spelar tillsammans med den svenske stjärnan Nicklas Bäckström.

KLIPP: Därför betyder idrotten så mycket för Vladimir Putin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, förklarar varför idrotten är så viktig för Rysslands president Vladimir Putin. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.