Finland chockade Ryssland

Finland är i VM-final efter en hjälteinsats. Man vann med 1-0 efter makalöst försvarsspel där de ryska stjärnorna kammade noll.

– Vi kämpar och kämpar. Otroligt faktiskt, sa målvaktshjälten Kevin Lankinen till SVT Sport.

”En ren och pur bragd”, vrålade SVT:s Chris Härenstam efteråt. Och orden efteråt räckte knappt till. ”Gåshud och tårögd” var det som SVT:s Staffan Kronwall sa direkt efter den finska skrällen.

– De bjuder inte på någonting, de bjuder på en perfekt match, ryssarna kommer helt enkelt inte till, jag ser ingen anledning till att de inte skulle kunna plocka hem guldet efter det här, sa Kronwall.

Ishockey-VM

Rysk invasion på slutet

De sista minuterna av matchen var en sällan skådad rysk invasion i den finska försvarszonen. Ovetjkin försökte, Gusev försökte, Kutjerov försökte. Lankinen bombarderades med skott men stod pall.

– Vi kämpar och kämpar. Otroligt faktiskt. Vi  jobbar hårt hela matchen. Vi njuter av det här men vi vet att vi har en match till imorgon. Vi trivs bra ihop och har ett väldigt bra försvarsspel, sa målvaktshjälten Kevin Lankinen till SVT Sport.

Redan i inledningen av den tredje perioden hade ryssarna höjt tempot rejält och ledningsmålet låg i luften. Men mitt under den värsta pressen från de ryska stjärnorna kom chocken. Finländaren Marko Anttila snappade upp en skottretur framför det ryska målet och lyckades tråckla in 1-0 till Finland.

– Det var väl  lite tur...men det var vår plan att få pucken mot mål, sa Anttila om sitt mål.

– Så säker där bak, Inga returer, Det var perfekt, sa målskytten om hjälpen av målvakten Kevin Lankinen.

Finländarnas försvar disciplinerat

Mittperioden blev mållös men inte utan chanser. Det var riktigt fin ishockey – åt båda hållen. Ryssarna spelade stundtals briljant men finländarna var disciplinerade och låg helt rätt  i försvarsspelet och stoppade allt.

Finländarna å sin sida var riktigt duktig på att vända om och omvandla sitt försvarsspel till fina omställningar och flera hyfsade lägen att ta ledningen.

”Den bästa 0-0-matchen jag sett”, sa SVT:s expert Jonas Andersson om intensiteten i matchen.

Finland inledde klart bäst

Finland inledde matchen i ett rasande tempo. Inget visad nervositet eller känsla av att vara underlägsna de ryska stjärnorna. Nej, det var samma attityd i spelet som mot Tre Kronor i kvartsfinalen.  Ett tidigt power play gav finländaren ett tryck  mot det ryska målet och även efter det var det lejonen som var bäst.

Mot slutet av första perioden hackade den ryska maskinen sakta igång och gick till slut med bra fart för ett ledningsmål. Ryska stjärnorna började hitta varandra och spelade runt för att hitta en lucka i finska målvaktens Lankinens försvar.

Det lyckade man inte med varken i första, andra eller tredje perioden.  Den finska succén byggdes bakifrån med ett fantastiskt spel i egen zon.