Tre Kronor blev klara för kvartsfinal efter vinst mot Lettland. Foto: BILDBYRÅN

Så undviker Sverige resan till Kosice

Uppdaterad
Publicerad

Slutspelsplatsen är redan säkrad.
Men var kommer Sverige få spela sin kvartsfinal: i Bratislava eller i Kosice?
Här är förutsättningarna inför kvällens gruppavslutning mot Ryssland.

Med avancemanget fixat gäller kvällens möte med Ryssland förstaplatsen i gruppen. Eftersom det är tajt även i den andra gruppen är kvartsfinalmotståndare oviss. Men vid gruppseger skulle Tyskland kunna vänta. En andra- eller tredjeplats ger förmodligen USA eller Kanada.

Blir Sverige inte etta eller tvåa väntar en resa till Kosice för kvartsfinal där.

Flera scenarier

För förbundskapten Rikard Grönborgs stjärnspäckade lag finns det fortfarande flera scenarier när det kommer till placering i gruppen.

För gruppseger gäller det för Tre Kronor att vinna mot Ryssland.

Tappar Tjeckien poäng mot Schweiz vinner Sverige då gruppen. Om Tjeckien vinner mot Schweiz blir det en minitabell mellan Sverige, Tjeckien och Ryssland. Sverige måste då vinna med 4–0 eller tre måls marginal och samtidigt göra minst fyra mål (4–1, 5–2, 6–3 och så vidare) för att vinna gruppen.

Kan bli gruppfyra

Om Sverige och Ryssland spelar oavgjort efter ordinarie tid blir Sverige tvåa eller trea. Då handlar det om att få fler poäng än Tjeckien i kväll för att komma före dem.

Om Ryssland vinner blir Sverige grupptrea om Tjeckien tar minst en poäng. Om Schweiz, vid svensk förlust, i stället vinner under ordinarie tid avgörs placeringarna två till fyra i en minitabell mellan de tre länderna. Sverige kan då som bäst bli grupptrea, men då krävs schweizisk seger med minst sex mål, annars blir Sverige gruppfyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer