Så vill nya förbundskaptenen vända trenden

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna tar Ylva Martinsen över som förbundskapten för Damkronorna – ett landslag som har tappat mark internationellt.

– Andra nationer satsar mycket på damhockeyn. Vi behöver göra ett omtag om vi ska haka på, konstaterar hon.

Damkronornas resultatkurva de senaste åren talar sitt tydliga språk.

Foto: SVT
Damkronorna

Ylva Martinsen konstaterar att det måste till nya satsningar, både på förbunds- och klubbnivå, för att Sverige ska hänga med internationellt.

– Jag tror att det är jätteviktigt det som håller på att hända nu i SDHL, att fler och fler klubbar blir seriösa i satsningen på damer också.

SVT: Vad kan du som förbundskapten göra för att vända utvecklingen?

– Rent sportsligt ska vi sätta en spelidé. Förhoppningsvis är många spelare revanschsugna från OS och vill fortsätta satsa så att vi har en stomme kvar. Sedan kommer det unga talangfulla spelare som jag känner väl som jag hoppas fortsätter blomma.

Ylva Martinsen ledde i år U18-landslaget till ett historiskt VM-silveraldrig tidigare hade ett Europeiskt lag nått till final.

SVT: Hur ser du på spelarna som kommer underifrån?

– De är välutbildade – föreningarna gör ett jättebra jobb. De kommer väl förberedda och är tekniskt väldigt bra skolade. Sen är det tyvärr ett hopp från ett U18-lag till ett seniorlandslag. Men det finns en fin återväxt och förhoppningsvis får vi behålla dem inom sporten.

SVT: Hur lyckas ni med det?

–  Damkronorna samlas kanske 60 dagar under en säsong, 305 dagar tillhör spelarna sina föreningar och det är ju där de blir bättre hockeyspelare. Precis som för mig en gång i tiden, är det där kärleken till sporten ska växa sig stark, så att man vill hålla kvar och hålla i och fortsätta.

Se hela inslaget med förbundskaptenen i spelaren ovan.

Ylva Martinsen

Tillträder som förbundskapten den 1 april.

Meriter som aktiv:

Silver OS 2006

Brons OS 2002

Brons VM 2005

191 landskamper

6 SM-guld med Nacka HK, Mälarhöjden/Bredäng respektive Segeltorps IF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet