Salming: ”Hade tre, fyra hjärnskakningar på ett år”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om tacklingar som inom ishockeyn ger upphov till hjärnskakningar är het.

Legendaren Börje Salming, 66, vittnar om att klimatet var minst sagt annorlunda under hans långa NHL-karriär.

– Ett år hade jag tre-fyra hjärnskakningar och då fick jag ändå bara komma in och spela, säger Salming i SVT:s Fråga Doktorn.

Hjärnskakningar har under 2000-talet vuxit fram till en av de mest dominerade skadorna i svensk ishockey. En studie av Yelverton Tegner, professor på Luleå Tekniska Universitet, visar att var tredje spelare i SHL drabbats av en hjärnskakning.

Tuffa smällar

En som åkte på en hel del skador under sin långa karriär är legendaren Börje Salming.

Under sina 17 år i NHL (16 säsonger i Toronto, en i Detroit) punkterade han lungan, miste halva synen på ena ögat, bröt näsan sex gånger, tappade hälften av tänderna och bär idag därtill hörapparat i bägge öronen. Trots det anser Salming att han inte betalat ett högt pris för sin eminenta hockeykarriär.

– Nej det tycker jag inte. Jag tycker inte det är så farligt, jag har bara kört på och inte tänkt så mycket [...]. Jag tyckte det var roligt, eller roligt var det kanske inte att få ont, men det gav mig en kick liksom, man vaknade till. Det gjorde aldrig någonting, säger Salming i SVT:s Fråga doktorn.

Vidare vittnar Salming dessutom om att han trots flera hjärnskakningar på ett år fortsatt skulle prestera på isen.

”Man skulle spela”

– Som det är i dag så får man vila månadsvis innan man får spela, men så var det inte då. Ett år så hade jag tre-fyra hjärnskakningar och då fick jag ändå bara komma in och spela, säger Salming och fortsätter:

– Jag brukar skoja om det, men det var ungefär så att de satte upp tre fingrar. Hur många ser du?  Två, ja det är bra – du kan spela! Lite så var det där borta, man skulle spela och jag var likadan och tyckte att det bara var att sticka ut.

Se hela Fråga doktorn-avsnittet med Salming i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.