Spelarna i Tre Kronor jublar efter Emil Sylvegårds 3-0-mål mot Ryssland i Euro Hockey Tour. Foto: Bildbyrån.

Samtliga Tre Kronor-spelare testade negativt

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga Tre Kronors spelare har fått negativa svar på två covid-19-tester inför den kritiserade Karjalaturneringen.

– Vi har genomtänkta planer dygnet runt från det att vi samlas tills vi åker hem, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

Det är förmodligen tidernas mest kritiserade landslagsvecka som precis har börjat.

Efter smittspridningen i SHL, där fem lag hittills har drabbats och 14 matcher skjutits upp, har många ifrågasatt att Tre Kronor spelar Karjalaturneringen.

Turneringen spelas i en bubbla i Helsingfors dit svenska landslaget åkte charter från Arlanda på måndagen. När laget samlades testades alla i truppen två gånger, först vid samlingen i Sverige och sedan efter ankomsten till spelarhotellet i Finland. Samtliga svar var negativa.

När turneringen är över på söndag kväll testas spelarna på nytt innan de åker hem till sina klubbar.

”Så avskilt som möjligt”

Flera SHL-spelare finns också med juniorlandslaget i Malmö för JVM-genrep och tre matcher mot Finland. Skåne är en av de regioner som fått införa lokala restriktioner på grund av den ökade smittspridningen.

Samtidigt samlas Damkronorna i Sundsvall för landskamper mot Norge och Danmark i veckan. Damernas högsta serie, SDHL, har inte behövt skjuta upp en enda seriematch under hösten.

– Alla testas när de kommer in och när de lämnar samlingen. Det som gäller för landslagen är så avskilt som möjligt på hotellet, egna matsalar och dubbla omklädningsrum. Sedan håller vi oss bara på hotellet och ishallen och åker däremellan i våra bussar, säger Östblom som är chef över landslagen.

”Jätteviktig turnering”

För förbundet vore det rena mardrömmen om smittspridningen tar fart i klubbarna igen efter landslagsveckan. Olof Östblom säger att han inte är nervös över det.

– Inte mer än vad jag känner till vardags, vi har ju ganska kraftig smittspridning på många ställen i samhället och nu har vi genomtänkta planer dygnet runt från det att vi samlas tills vi åker hem. Hur vi håller avstånd, hur vi äter, hur vi reser och bor, alla delar. I det perspektivet känner jag mig lugn, säger han.

TT: Hur ser du på kritiken mot att ni spelar Karjala?

– Jag tycker det är en jätteviktig turnering. Vi har ett VM att förbereda oss för och vi har fyra turneringar på oss och vi vet inte hur det kommer att gå att genomföra alla. Just nu ser det inte ut som våra nordamerikanska spelare kommer att vara med, så det är jätteviktigt att få se våra Europaspelare.

KLIPP: SHL:s vd om coronaläget i ligan: (1 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.