Daniel Sedin och Henrik Sedin får sina tröjnummer hissade i taket på Rogers Arena i Vancouver. Foto: TT

Här hyllas Sedinarna: ”Lika pirrigt som en Stanley Cup-final”

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Daniel och Henrik Sedin är två av Vancouvers stora hockeyhjältar.

I morse fick de sina tröjor hissade i taket på Rogers Arena.

– Det kändes lika pirrigt som inför en Stanley Cup-final, säger Daniel Sedin.

Inför matchen mot Chicago i natt hölls en stor ceremoni som avslutning på den så kallade ”Sedin-veckan” i Vancouver.

Tvillingparets tröjor hissades i taket på den fullsatta arenan och bådas familjer var på plats. Flera gamla ledare och lagkamrater närvarade och höll tal. På isen fanns flera medaljer och pokaler från stjärnornas karriärer.

– När jag skulle vända mig till mina barn och prata höll rösten på att spricka. Det var starkt, säger Henrik Sedin till det samlade mediauppbådet efteråt.

Rädda för att svimma

Båda berättade att de var väldigt nervösa inför framträdandet.

– Men vi sade åt varann: ”Vad är det värsta som kan hända? Att vi svimmar. Då får vi väl göra det”. Men när vi väl kom i gång gick det bra. Det var roligt, säger Henrik Sedin.

Daniel fyller i:

– Nu känns det också som att vi fått en riktigt avslut. Vi fick redan i somras veta att det här skulle hända så man har haft det i bakhuvudet sedan dess och nu är det färdigt. Man kommer definitivt sova gott i natt.

Båda har vunnit poängligan i NHL

Tvillingarna från Järved är Vancouvers två bästa poängplockare genom tiderna. Henrik är etta med 1070 (240+830) och Daniel tvåa med 1041 (393+648).

De har bland annat vunnit OS och VM med Tre Kronor samt fört Canucks till Stanley Cup-final. Båda har också vunnit poängligan i NHL (Daniel 2010 och Henrik året efter).

– Men det här är ett slut på karriären som vi inte kunnat drömma om. Det fanns inte på kartan att stå här i dag så det var verkligen häftigt, säger Henrik.

Markström skrev historia

Att träffa förra lagkamraterna Markus Näslund och Mattias Öhlund, som också fick ta emot stora jubel i arenan, värmde lite extra.

– Fantastiskt att de kunde vara här. Att flyga över halva jordklotet för att komma hit en kväll är inte så lätt. Markus kommer från Järved och har gjort samma resa som oss, så om han kunde bli så framgångsrik kunde vi också det.

Själva matchen mot Chicago? Den vann Vancouver med 3-0 trots att Chicago vann skotten med hela 49-20. Jacob Markström skrev samtidigt historia som den svenske NHL-målvakt som räddat flest skott i en match som slutat med en nolla. Både Henrik Lundqvist och Anders Nilsson har tidigare hållit nollan och räddat 45 skott.

NHL

Vancouver Canucks logo

Vancouver Canucks

3 - 0

Chicago Blackhawks logo

Chicago Blackhawks

1-0, 1-0, 1-0
Rogers Arena, Vancouver
Publik: 18871

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.