Sex poäng när Nicklas Bäckström och Alexander Ovetjkin firade match 900

Uppdaterad
Publicerad

Nickas Bäckström och Alexander Ovetjkin spelade sin 900:e match tillsammans.

Och det blev en festlig tillställning för båda jubilarerna, när Washington besegrade New Jersey med 6–3.

Och Bäckström hoppas att duon får fler chanser att fira framöver.

Hur firar man bäst sin 900:e match? Ett sätt är så klart att vinna. Ett annat att tillsammans åstadkomma en hel del poäng.

-Jag fick helt enkelt lite islossning och det är klart, det var kul att jag fick det under en så speciell kväll, säger Nicklas Bäckström till Sportbladet efter matchen.

Nicklas Bäckström och Alexander Ovetjkin såg till att bocka av både vinst och poäng när de spelade sin 900:e match tillsammans när Washington gästade New Jersey i NHL-ishockeyn.

Nicklas Bäckström firade bäst, med två mål och två assist, medan Alexander Ovetjkin nöjde sig med ett mål och en assist. Men ingen av dem hade före matchen koll på statistiken.

-Vi visste faktiskt inte om det förrän media upplyste oss före matchen men det är såklart väldigt speciellt, säger Bäckström till Sportbladet.

Bäckströms poängskörd gjorde också att han av bara farten passerade 900 poäng i ligan.

Att de två spelarna trivs på isen råder det inga tvivel om. Bäckström hade inför mötet med New Jersey spelat fram till 254 av Ovetjkins 581 mål, medan Ovetjkin stått för assists i 98 av Bäckströms 237 mål.

Alltid kul ihop

I mötet mot New Jersey noterades Ovetjkin för en assist till Bäckströms ena mål, medan Bäckström spelade fram till Ovetjkin.

– Oftast så skriker han efter pucken, det är därför. Nejdå, jag tror att vi jobbar så bra ihop för att jag är mer av en framspelare och han är en renodlad målskytt. Jag tror att det är därför det fungerat så bra, sade Bäckström till Washington Post inför mötet.

Att de två trivs utanför isen tror han också hjälper till.

– Vi har alltid kul tillsammans, något som jag tycker är jättebra. Jag tror att vi kommer att fortsätta att trivas ihop länge, säger Bäckström.

MER NHL: Pettersson bäste svenske målskytt efter sitt senaste mål:

”Fantastisk person”

Ovetjkin öser beröm över Bäckström.

-Han är en fantastisk person och otrolig center, och att vara omkring honom och se hur han har vuxit upp och mognat, det är fantastiskt, säger han till Washington Post.

Nicklas Bäckströms tioåriga kontrakt går ut i år. Matchen mot New Jersey har inte direkt försämrat förhandlingsläget för svensken, som försöker att få till ett nytt avtal. Får han som han vill stannar han i den amerikanska huvudstaden.

-Det här är mitt hem. Washington har varit fantastiskt för mig, och jag älskar att spela här. Det är min familj. När du har den känslan, då vill du inte någon annanstans, säger han till nhl.com.

”Får se”

Bäckström hoppas att även Ovetjkin blir kvar.

-Vi båda har varit här så lång tid och vi har varit en del av det här, en del av vad de började bygga för några år sedan. Det har varit roligt att vara en del av det, och det är så du vill avsluta, säger Bäckström till sajten.

Ovetjkin har ytterligare ett år kvar på kontraktet, och Washingtons ägare Ted Leonisis har sagt att han vill att båda spelarna ”spelar här för alltid, och sedan går de i pension och då kommer de vara väldigt nära förknippade med oss”.

– Det är så klart en väldigt viktig sak att höra att ”din” ägare säger så om dig och om de vill skriva kontrakt med oss eller inte. Men vi får se vad som händer, säger Ovetjkin till nhl.com.

NHL

New Jersey Devils logo

New Jersey Devils

3 - 6

Washington Capitals logo

Washington Capitals

1-2, 1-1, 1-3
Prudential Center, Newark, NJ
Publik: 15021

Fakta: Bäckström och Ovetjkin

Nicklas Bäckström, 32, kommer från Valbo utanför Gävle och spelade med Brynäs innan han gjorde debut i NHL för Washington 2007. Centern har spelat drygt 920 matcher i NHL, och har gjort 900 poäng.

Han är Stanley Cup-mästare (2017), VM-guldmedaljör (2017, 2006) och OS-silvermedaljör (2014).

Alexander Ovetjkin, 34, kommer från Moskva i Ryssland och spelade ungdomshockey med Dynamo Moskva, innan han gjorde debut för Washington 2005. På drygt 1 120 matcher i den nordamerikanska proffsligan har det blivit närmare 1 250 poäng. På meritlistan finns förutom Stanley Cup-segern tre VM-guld och ett flertal individuella utmärkelser, bland annat har han flera gånger utsetts till NHL:s mest värdefulla spelare, både av ishockeyjournalister tre gånger (Hart Memorial Trophy), och av NHL:s spelarfack tre gånger (Ted Lindsay Award).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.