Live

SHL 2023/2024

Följ senaste nytt i SVT Sports rapportering.

Följ senaste nytt i SVT Sports rapportering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Hockeykväll i spelaren ovan. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Följ SHL 2023/2024

Överblick

Markerad händelse

Färjestads flygplan mot Norrland försenat

På grund av snökaos i Västerbotten dröjde det innan Färjestads flygplan lyfte mot Skellefteå. Nu rapporterar tidningen Norran att det är troligt att det landar i Luleå istället.

Därav är det högst sannolikt att matchstarten, som skulle ha varit 19.00, mellan Skellefteå-Färjestad i SHL i kväll kommer att skjutas upp.

– Vi och aktuella lag som ska spela norröver har absolut koll på vädret och har vidtagit åtgärder för att möjliggöra resa upp. Så vi hoppas att det ska bli match som vanligt, sa SHL:s kommunikationschef Johanna Alba till Värmlands Folkblad tidigare i dag.

Alba säger att man ser över möjligheten att FBK ska resa med buss från Luleå efter landning.

Matchen mellan Modo-Växjö börjar först 19.20 på grund av att Växjös flyg till Örnsköldsvik inte heller kom fram vid utsatt tid, meddelar Modo via X.

Markerad händelse

Frölunda värvar OS- och VM-guldmedaljör

Frölunda stärker upp målvaktssidan med en meriterad finländare. Frans Tuohimaa, med guld från både OS och VM i fjol i prisskåpet, ska spela ishockey med göteborgarna resten av säsongen.

"Vi har valt att agera och plockar in en rutinerad målvakt som kan stötta upp Lasse Johansson", säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till SHL-klubbens hemsida.

Frölunda skriver också att man försöker hitta en lösning för Frederik Dichow som är i behov av speltid, men tills vidare kommer man ha tre målvakter i truppen.

32-årige Tuohimaa landar i Göteborg i mitten av veckan.

"Jag är kanske inte spektakulär, men positionssäker, lugn och relativt snabb", säger han inför sin tredje sejour i Sverige.

Säsongen 2015/16 spelade Tuohimaa med Leksand i hockeyallsvenskan och i slutet av förra säsongen blev det fyra SHL-matcher och en slutspelsmatch för Skellefteå.

(TT)

Frans Tuohimaa representerade Skellefteå ifjol
Markerad händelse

Andreas Johnson klar för Skellefteå

Andreas Johnson, 28, lämnade Frölunda för spel i NHL 2016. Nu är han klar för en återkomst i SHL – men inte för Frölunda. Forwarden har istället skrivit på ett kontrakt med Skellefteå som sträcker sig till 2027.

– Det känns jättekul att komma dit och få träffa alla och köra igång träningen med dem. Jag är riktigt taggad och längtar till matcherna, säger han till klubbens hemsida.

28-åringen har spelat NHL-hockey med Toronto, New Jersey Devils och San Jose. Senaste året har det dock blivit mest spel i AHL.

– Det har varit lite av en berg- och dalbana. Det har varit både roliga och tråkiga bitar och nu på sistone har det varit lite mer tråkigt så jag kände att det var dags för ett miljöombyte men jag har fått många bra erfarenheter, både på AHL- och NHL-nivå.

Markerad händelse

Rögle förstärker – värvar Henry Bowlby

Uppehåll i SHL – då passar Rögle på att förstärka truppen. Under dagen presenterades nyförvärvet Henry Bowlby, 26.

– Henry är en kille som vi har haft ögonen på ett par år. Han är en tävlingsinriktad powerforward som tillför intesitet och fysiskt spel. Han är också en stark och kraftfull skridskoåkare, säger sportchefen Chris Abbott.

Forwarden kommer närmast från AHL-klubben Colorado Eagles. Totalt står han noterad för 72 poäng på 161 AHL-matcher.

Markerad händelse

Ted Brithén avslutar karriären

Han har inte spelat på ett år. Nu meddelar Rögle på sin hemsida att centern Ted Brithén, 32, lägger av.

Brithén skadade sin handled i slutspelet 2022 och det är den som sätter stopp för fortsatt spel.

– Den var värre än befarat, och jag fick reda på ganska tidigt att det kommer bli kämpigt att kunna komma tillbaka. Men vi var tvungna att ge den tid för att se hur den skulle läka. Och efter att den nu har läkt och jag gjort en operation visar det sig att det inte finns så mycket att göra för att kunna komma tillbaka och spela hockey, berättar han.

Forwarden har bland annat ett SM-guld, en CHL-titel och 384 SHL-matcher på sin meritlista.

Markerad händelse

Luleå vann norrlandsderbyt mot Skellefteå

Det var heta känslor när topplagen Skellefteå och Luleå gjorde upp under lördagskvällen.

Efter två mållösa perioder klev Mario Kempe fram och gav Luleå ledningen i den tredje. Kempes 1–0, med fem minuter kvar att spela, kom till efter en tilltrasslad situation.

Målet blev också matchens enda, vilket gav Luleå en tung seger i toppen av tabellen.

Resultatet innebär att Luleå är trea, medan Skellefteå är fyra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skellefteåstjärna borta i två månader

Skellefteå AIK har åkt på ett bakslag. Stjärncentern Jonathan Johnson, 30, har drabbats av en ledbandsskada och förväntas vara borta upp till två månader.

– Planen, som det ser ut just nu, är rehabilitering i 6–8 veckor. Sedan blir det en ny utvärdering, säger lagläkaren Karin Granberg till Norran.

Det var i förra helgens match mot Linköping som Johnson blev liggande på isen efter en närkamp med Broc Little.

30-åringen har haft en stark säsongsinledning med sju poäng (2+5) på tio matcher.

Markerad händelse

Skellefteåspelare stängs av två matcher

I den tredje perioden av gårdagens match mellan Rögle och Skellefteå åkte Elias Salomonsson ut på matchstraff för en crosschecking upp mot ansiktet på en Röglespelare.

Händelsen anmäldes till disciplinnämnden som idag beslutade sig för att stänga av Salomonsson i två matcher då crosscheckingen bedömdes vara avsiktlig, respektlös och medförde skaderisk. 19-åringen får dessutom böta 3203 kronor.

Armel • IOK har i ett dokument lagt fram att det enbart kommer vara individuella idrottare från Ryssland och Belarus i vinter-OS 2026, vilket betyder att man inte kommer tillåta ishockey-lag från dessa två länder. Tankar kring det?

Jag tänker att det sista inte är sagt där...

Jag tackar så mycket för den här gången. Kolla gärna Hockeykväll 22.25! Här i spelaren ovan.