Adam Reideborn och andra svenskar som lämnar KHL kan få återvända till Tre Kronor, förklarar Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Klubbar stoppar KHL-återvändare – men Svenska ishockeyförbundet välkomnar dem till Tre Kronor

Uppdaterad
Publicerad

Brynäs beslutade i veckan att de inte tillåter spelare som har spelat i KHL den gångna säsongen i klubben.

Frölunda tar inte heller in sådana spelare.

Men Svenska ishockeyförbundet stoppar inte spelare som har lämnat den ryskstyrda ligan från att spela i Tre Kronor.

– Det är upp till Sam Hallam att välja vilka spelare han vill ta ut, säger ordförande Anders Larsson.

På Brynäs årsmöte i veckan klubbades en motion igenom, som innebär att spelare som spelat i KHL efter den 1 maj 2022 inte är välkomna till klubben.

Även Frölunda har meddelat att spelare som lämnat KHL efter den gångna säsongen inte är aktuella för dem.

”Ett principbeslut”

Däremot kan det bli så att spelare som exempelvis målvakten Adam Reideborn, som vann KHL med CSKA Moskva i våras men nästa säsong ska spela i Schweiz, kan bli aktuella för spel i Tre Kronor kommande vinter.

– Vi tog tidigt ett principbeslut om att spelare som spelar i KHL tills vidare inte är tillgängliga för spel i Tre Kronor. Det beslutet har inte varit föremål för omprövning i och med att det fortsatt ser ut som det gör i världen, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

Så det finns inget särskilt beslut för spelare som har spelat i KHL den gångna säsongen men nu har flyttat till andra ligor?

– Vi har sagt att spelare som spelar i KHL nu när det fruktansvärda kriget fortgår inte är uttagningsbara. Det beslutet ligger fast och gäller tills vidare.

Så spelare som till exempel Adam Reideborn skulle kunna spela i Tre Kronor nästa vinter?

– Spelare har valt olika vägar. Spelar du i KHL är du inte uttagningsbar, därutöver är det upp till Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam.

”Är en stor fråga”

Sam Hallam själv, han säger att han inte har funderat så mycket på den frågan.

– En sån fråga kommer ju bli mer aktuell nu när vi har flera såna fall inför nästa säsong, så då kommer vi säkerligen att ha en sittning internt först, och lyssna in olika delar, säger han, och utvecklar vidare:

– Det är en stor fråga, om vi ska gå utanför hockeyn också. Hur blockerar man människor på olika grunder?

Tre Kronor inleder nästa säsong med Karjala Tournament i början av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.