Mathis Olimb i Skellefteåtröjan, arkivbild. Foto: Bildbyrån

SHL-profilen om övergreppen i Kanada: ”En skräckhistoria”

Uppdaterad
Publicerad

Det har kommit fram historier om grova fysiska och sexuella övergrepp mot unga spelare inom kanadensisk juniorhockey den senaste tiden.

Att juniorligan är tuff för nya spelare är något som SHL-profilen Mathis Olimb, som spelat i två klubbar i ligan, känner igen.

– Som nykomling var det en tuff miljö att komma in i, säger han till VG.

Det var i juni som kanadensiska juniorligan CHL stämdes för trakasserier. Och nu berättar Mathis Olimb, med 385 matcher i SHL, för norska VG om hans tid i CHL. Och han känner igen de historier som kommit till ytan, och även den hårda jargongen från när han spelade i London Knights och Sarnia Sting säsongen 2004/2005.

– En skräckhistoria, och jag har hört om skräckhistorier från den ligan. Jag var aldrig vittne till det som beskrevs. Men som nykomling var det en tuff miljö att komma in i. De äldre spelarna var upplärda till att förtrycka de yngre, säger Olimb till VG.

Olimb säger till VG att det var en tydlig hierarki inom laget, där de yngre förnedrades genom olika utmaningar. En stor skillnad från vad han var van vid i Norge.

– I Norge får de yngre plocka upp puckarna efter träning. De gick lite längre. Men det var inte i närheten av det som beskrivits om det här. Då hade jag ha åkt hem.

Något som Olimb reagerade på var hur tränarna inte hade koll på vad som hände.

– När vi reste med buss till matcherna var de alltid med oss. De måste ha suttit med sina hörlurar nära öronen för att inte ha insett vad som hände, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.