Skellefteå vände mot Växjö. Vann med 4-3. Foto: Bildbyrån.

Skellefteå vände mot Växjö

Skellefteå vände ett tvåmålsunderläge till seger med 4–3 i förlängning mot Växjö.

Backen Adam Wilsby avgjorde matchen med bara några sekunder kvar.

– Starkt av oss att komma tillbaka från underläget och vinna. Vi har haft några tuffa matcher på slutet, säger Wilsby till C More.

Det var Joakim Lindström som stod för målpassningen när han släppte pucken bakåt vid den första stolpen till en helt ren Wilsby.

– En fin passning. Jag försökte bara att stanna kvar framför målet och vänta på en passning, säger Skellefteåbacken till CMore.

Växjö har haft medvind en längre tid och klättrat stadigt mot toppen av SHL-tabellen.

Chockstart

Smålandslaget chockstartade också matchen och skaffade sig en tvåmålsledning redan innan halva den första perioden var spelad. Assistkungen Joel Persson inledde målskyttet i powerplay redan efter 1.41 när han ostörd kunde vandra in mot Skellefteåmålet och dra upp pucken i nättaket.

Andrew Calof gjorde sin 19:e poäng på 18 matcher när han snappade upp returen på sitt eget skott och lirkade in Växjös andra mål.

Växjö dominerade stort till att börja med och fortsatte trenden från torsdagens match mellan lagen. Då vann Växjö med 2–0 och visade på nytt upp sitt imponerande försvarsspel.

Skellefteå hade stora svårigheter att ta sig in i anfallszonen och väl där kunde man sällan ta sig in framför mål eller hitta fram med skotten. Sam Hallams mannar offrade sig helhjärtat och täckte bort det mesta som skickades mot Erik Källgren, Växjös målvakt för dagen.

Fart på spelet

Men efter Tuomas Kiiskinens reducering fick hemmalaget fart på spelet och parkerade långa stunder i offensiv zon. Kiiskinens mål efter 14.34 i öppningsperioden kom efter ett av många styrningsförsök från Skellefteås sida. Källgren räddade i förstaläget men finländaren lyfte in returen.

Skellefteå fick mer och mer att säga till om och i slutet av den andra perioden kom kvitteringen till 2–2. I numerärt överläge passade Jonathan Berggren bakom ryggen till Jesper Frödén som prickade krysset bakom Växjö målvakt. Det var Frödéns 15:e fullträff för säsongen och Växjös blott andra insläppta mål på lagets senaste 20 numerära underlägen.

Avslutningen av matchen blev högintensiv och dramatisk. Båda lagen gav allt för att kunna plocka hem tre poäng.

Hemmalaget tog ledningen mitt i den tredje perioden genom Niclas Burström men Växjös Richard Gynge kunde utjämna till 3–3 med en backhand.

Förlängningen såg länge ut att sluta mållös men så slog Skellefteås Adam Wilsby och avgjorde några sekunder från slutet.