Tjeckien vann prestigemötet

När Libor Sulak satte dit 4-1 i power play i slutsekunden av mittperioden gick ridån ner för Slovakien i grannmötet med Tjeckien.

Tjeckien vann till slut med 7-3 och blir trea i grupp B och får möta Finland i kvarten.

– Det här var viktigt för vårt självförtroende inför kvartsfinalen, sa Tjeckiens VM-debutant Matej Blumel till SVT efteråt.

Både Tjeckien och Slovakien var klara för kvartsfinal före dagens möte och därför valde båda lagen att vila en del spelare. Hrivik i Slovakien och Vrana, Hronek, Kubalik och Kovar i Tjeckien stod över matchen.

Båda lagen hade ögonen på kvartsfinalen. Men trots allt handlade ju matchen om vilka man får möta i en kvart som trea i gruppen och dessutom är ett möte med grannen alltid en prestigekamp.  Och det var Tjeckien som ville mest.

– Tjeckien hade full kontroll på det här, sa SVT:s expert Maria Roth efteråt.

Mål efter 29 sekunder

Filip Zadina satte 1-0 redan efter 29 sekunder och strax före första periodpaus utökade Michael Spacek, efter ett snyggt anfallsspel  Slovakerna spelade vilset i första perioden.

– Vi måste hitta tillbaka till grunderna. Det är 40 minuter kvar, vi kan fortfarande komma tillbaka, sa Slovakiens lagkapten och poängkung Peter Cehlarik efter första perioden.

Men istället för ett uppvaknande för slovakerna så slog Tjeckien till igen, direkt i inledningen av andra när Lukas Radil satte trean.

Inför tredje perioden i underläge 1-4 valde Slovakien att byta målvakt. In kom Hartford Wolf Packs Adam Huska istället för Spartak Moskvas Julius Hudacek.

Men det hjälpte föga. Tjeckien avgjorde när slovakerna slarvade i egen zon än en gång i den här matchen.  Matej Stransky satte 5-1.

När slutsignalen ljöd hade fyra mål till gjorts i en ganska avslagen slutperiod. Men tjeckerna med flera unga spelare i framträdande roller jublade stort. Att slå grannen ärt alltid stort.

– En tuff match för oss. Är glad att vi gjorde ett tidigt mål för det hjälpte oss ordentligt, sa Matej Blumel, som gjorde sitt första VM-mål när han satte 6-1, kanske matchens snyggaste.