Foto: Bildbyrån

Rögle vann den första SM-finalen någonsin i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Rögle vann den tredje SM-finalen mot Växjö med 5-1. Detta i den första SM-final som spelats i Ängelholm.

Rögle reducerade därmed SM-finalserien till 1-2 i bäst av sju matcher. Växjö kunde aldrig resa sig efter två inledande bjudningar.

– Det är klart att det känns bra att få hål på dem tidigt. I dag lyckades vi få utdelning på våra chanser. Vi trycker på och stänger dem bra, de fick inte göra som de ville, säger Dennis Everberg som inledde målskyttet till C More.

Med dryga minuten kvar satte Taylor Matson punkt med att sätta 5-1 i tom bur.

Rögle har skrivit klubbhistoria i det här slutspelet där man började med ta sina första segrar någonsin i kvartsfinalserien mot Frölunda. En ny milstolpe nåddes i kväll när Växjö besegrades med klara 5-1 i den tredje finalen, den första på hemmaplan.

”Samla tankarna i morgon”

– Det lämnar en del att önska. Vi kan höja upp ganska många detaljer i vårt spel och kan samla tankarna i morgon och komma tillbaka hit på lördag, säger Växjös tränare Sam Hallam.

När Växjö jagade en reducering i slutminuterna stressade Rögle högt och Erik Andersson snodde åt sig pucken. Han vände om och spelade fram Olli Palola som från nära håll satte dit 4-1.

Matchen började annars med stor Rögle-dominans i första perioden. I numerärt underläge fick Mattias Sjögren med sig pucken och drev upp den på vänstersidan. Han spelade sedan in den till Dennis Everberg som stötte den i vänstra stolpen och sedan kunde slå in sin egen retur för 1-0 till Rögle.

Ett par minuter senare slarvade Växjö i egen zon och matchvinnaren från senaste matchen, Hardy Häman Artell, spelade in pucken framför eget mål där Daniel Zaar tryckte in 2-0. Artell var rejält besviken på sig själv efteråt.

Rögle dominerade i andra perioden

I numerärt överläge i den andra perioden gjorde Adam Tambellini 3-0. Han fick pucken vid den högra tekningscirkeln och drog till snabbt och hårt. Växjös målvakt Erik Källgren hann inte med i förflyttningen och fick känna pucken gå in via bröstet. Kort därefter fick Rögle spela i fem mot tre i 1.17 utan att kunna sätta in nådastöten. Det var Rögles period helt och hållet.

– Det var en bra period från oss. Vi har hamnat i underläge och behöver några segrar här hemma, säger Tambellini till C More.

I samband med en avvaktande utvisning i början av den tredje perioden kom Växjös Marcus Sylvegård loss och avlossade ett snärtigt handledsskott upp i det högra krysset för reduceringen 3-1.

Men närmare än så kom alltså inte Växjö, som nu leder finalserien med 2-1 i bäst av sju matcher.

SHL

Rögle BK logo

Rögle BK

5 - 1

Växjö Lakers HC logo

Växjö Lakers HC

2-0, 1-0, 2-1
Catena Arena, Ängelholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.