Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luleå-jubel efter ett mål i första finalen mot Brynäs. Foto: Bildbyrån/SVT

Luleå vann första SM-finalen efter kross i tredje perioden

Uppdaterad
Publicerad

Favoriten Luleå vann den första SM-finalen mot Brynäs med 6-1. Det var jämnt 1-1 till i början av den tredje perioden innan Luleå fick det att lossna.

– Det var tufft med två bra lag men vi gjorde en jävligt bra match och till slut lossnade det. Det var roligt men vi har inte vunnit något ännu, men jag vet inte vad vi ska göra bättre. Vi måste vinna två matcher till och har fullt fokus på nästa match, säger matchvinnaren, tremålsskytten Noora Tulus, till SVT Sport. 

Luleå fick tappen ur tunnan i den tredje perioden. Wilma Sjölund tog sig fram på högersidan och prickade det bortre krysset med 2-1.

Sedan punkterade Luleå matchen med två mål på tio sekunder. Först gjorde Noora Tulus sitt andra mål för 3-1. Hon gick ner på knä och sköt in pucken. Sedan höll sig Emma Nordin framme vid mål och stötte in 4-1.

”Det var ingen 6-1-match”

Lara Stalder, med fyra SM-silver, fick sedan ett friläge att reducera för Brynäs men Sara Grahn klarade.

– Det var ingen 6-1-match utan det var mycket jämnare än så. Vi visade karaktär när vi fick spela nästan hela andra perioden i boxplay och det tar vi med oss till nästa match, säger Stalder.

Brynäs plockade ut målvakten Amanda Johansson med men åkte på ett mål i tom kasse, 5-1. Sedan gjorde Tulus sitt tredje mål för 6-1 från nära håll. 

Två Brynässpelare tappade klubbor i samma boxplay

I andra perioden åkte Brynäs på fem utvisningar och Luleå fick spela långa perioder i powerplay. I spel fem mot tre stötte Noora Tulus in 1-1 från nära håll.

Vid ett av dessa powerplay var det parodiskt när två Brynässpelare tappade klubborna och åkte ut mot spelarna med utsträckta armar för att skära av vinklar. Det höll dråpligt nog på att ge ett mål när en Luleåspelare av misstag sköt i egen stolpe från offensiv zon. 

Matchserien spelas i bäst av fem matcher. Nu väntar två matcher i Luleå.

SDHL

Brynäs IF logo

Brynäs IF

1 - 6

Luleå HF logo

Luleå HF

1-0, 0-1, 0-5
Monitor ERP Arena, Gävle
Publik: 3571

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.