Luelå slog Brynäs efter förlängning. Foto: Bildbyrån

Luleå kopplar greppet om finalen

Det krävdes förlängning.

Men till slut tog Luleå ännu ett steg närmare SM-guldet efter att ha besegrat Brynäs med 4-3.

Brynäs åkte på en riktigt tung förlust i den första SM-finalen. Man tog visserligen ledningen i den första perioden men Luleå vände och vann till slut med hela 6-1. Dagens match var betydligt jämnare och när Luleå såg ut att gå mot seger vände Brynäs tack vare två snabba mål av Josefin Bouveng. Matchen gick till förlängning. Men där var Luleå snäppet vassare och Petra Nieminen sköt Luleå ett steg närmare guldet.

– Det är så jävla skönt. Vi skickade pucken mot mål och det kom en retur som jag bara jobbade in, säger matchhjälten till SVT Sport.

Luleå tog ledningen

Brynäs inledde starkt på hemmais inför den lilla publikskaran på plats i logerna. Med bra tryck i åkningen skapade man en hel del press i matchinledningen.

Med knappt två minuter kvar av första perioden kom första målet. Noora Tulus spräckte nollan när hon med ett felfritt skott placerade in 1-0 till Luleå i kysset.

Luleå drog ifrån

I mitten av tredje perioden lirkade Patricia Marshall in kvitteringen efter att hon fångat upp pucken som kommit lös i målgården.

Glädjen blev dock kortvarig. Två minuter senare kunde Petra Nieminen sätta 2-1 i powerplay. Spelet hann sedan knappt komma igång innan Nicoline Jensen utökade till 3-1 bara sekunder senare.

Brynäs hämtade ikapp

Men Brynäs ville inte ge sig. Josein Bouveng, som var tillbaka efter coronasjukdom, smällde in 2-3 med fyra minuter kvar att spela. Och visst skulle Bouveng kliva fram på nytt. Med två minuter kvar skickade hon in 3-3 och matchen gick till förlängning.

Knappt fem minuter in i förlängningen avgjorde Petra Nieminen när hon gjorde sitt andra mål för matchen och satte 4-3 till Luleå.

– Det känns ganska tomt nu. Vi var så nära att fixa det, men jag vet inte riktigt vad som hände, säger Brynässtjärnan Lara Stalder till SVT.

Luleå har därmed chansen att ta hem guldet på hemmaplan på måndag.

– Det känns fantastiskt. Vi vill vinna på hemmaplan. Vi behöver våra fans, säger Petra Nieminen.

KLIPP: Luleå vann första finalen (25 mars)