Småkronorna klart för VM-semifinal mot Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för semifinal i U18-VM efter 7–1 i kvarten mot Tyskland.

Segerreceptet: Ett riktigt vasst powerplayspel.

– Vi hittade varandra jäkligt bra, säger Småkronornas lagkapten Liam Öhgren till SVT Sport.

De inledde visserligen VM-turneringen med ett riktigt bottennapp när de fick stryk av bottengänget Lettland med 3–2, men sedan dess har Småkronorna gått från klarhet till klarhet. En 6–2-seger mot Schweiz följdes upp med en stabil 4–3-vinst i gruppfinalen mot Finland.

Något som fungerat riktigt bra under hela turneringen är powerplayspelet – och det skulle visa sig bli avgörande även i torsdagens kvartsfinal mot hemmanationen Tyskland där fem av Sveriges sju mål producerades i numerärt överläge.

– Några av oss har ju spelat en hel del powerplay ihop i Djurgården men vi har en bra kemi hela femman, jag tror att det är det som gör det, säger Liam Öhgren.

”Kommer bli en tuff match”

I semifinalen, som spelas på lördag, väntar Finland som lite överraskande slog ut Kanada, med storstjärnan Connor Bedard i laget, efter att Joakim Kemell fullbordat ett hattrick när han avgjorde matchen 28 sekunder in i förlängningen.

– Jag tror att det kommer att bli en tuff match. Vi mötte ju dem i gruppspelet, det gick bra då och det kommer nog att gå ännu bättre i semifinalen. Men jag är inte förvånad över att de slog ut Kanada, Finland är ett otroligt bra lag, säger Öhgren.

Ni tappade en 4–1-ledning till 4–3 i gruppspelsmatchen mot Finland. Vad hände då?

– Ja, det blev lite tight till slut då. Jag tycker vi hade övertaget under den större delen av matchen och ägde spelet men vi blev lite bekväma kanske när vi hade en 4–1-ledning och så fick de in två puckar, men vi gjorde det bra som stängde ner matchen.

I den andra semin möts USA och Tjeckien.

SVT sänder Småkronornas semifinal i SVT Play med start 18.30. Vi sänder även bronsmatch eller final beroende på hur det går för Sverige i semin.

Sveriges mål mot Tyskland

1–0 (2.23): Sverige spelade fem mot tre när Jonathan Lekkerimäki passade upp till Mattias Hävelid i backposition. Hävelid tog i sin tur något skär in i banan och pricksköt 1–0 intill den högra stolpen med ett hårt handledsskott.

2–0 (7.29): Calle Odelius hade pucken i egen zon samtidigt som Isac Born bågade fint i mitten. Passningen satt perfekt på bladet och fri med Simon Wolf gjorde Born inga misstag. Avslutet var snabbt och satt snyggt mellan benen på den tyske målvakten.

3–0 (19.31): Ännu ett powerplaymål. Den här gången hittade Lekkerimäki fram till Tim Almgren mitt i den tyska boxen och efter att Almgren lagt pucken till rätta skickade han upp den i krysset bakom Wolf.

4–0 (33.58): Lekkerimäki hittade Liam Öhgren vid den högra stolpen i spel fem mot fyra. Den tyske målvakten gick hårt mot Öhgren som valde att runda kassen och lägga in 4–0 i öppet mål samtidigt som Wolf var ute och simmade på den andra sidan av målgården.

5–1 (55.12): Lekkerimäki fintade skott och spelade sedan pucken parallellt med blålinjen till Hävelid som kunde dunka in 5–1 med ett slagskott i spel fem mot fyra.

6–1 (55.54): Dennis Good Bogg tog ett skott från blålinjen och på returen höll sig Hugo Stenberg framme och petade in Sveriges sjätte mål för kvällen.

7–1 (57.28): Lekkerimäki fick pucken vid den högra tekningscirkeln i Tysklands zon efter en snygg, diagonal flippassning från Noah Östlund. Skottet var hårt och satt högt. Sveriges femte powerplaymål denna afton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.