SDE:s målvakt Sofia Reideborn tar en paus från ishockeyn. Foto: SVT Sport

Sofia Reideborn: ”Det ska bli skönt att slippa damhockeyn”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Reideborn kallades ”homofobisk” av en lagkamrat efter sin medverkan i SDHL:s podcast.

För SVT Sport berättar hon om sitt beslut att ta en paus från ishockeyn.

– Det ska bli skönt att slippa allt som har med damhockeyn att göra. Det är ingen rolig värld att vara i om man inte har samma åsikter som massan, säger 21-åringen.

Det var i SDHL:s egen podcast som Reideborn sommarpratade och bland annat talade om de många kärleksrelationerna inom sin egen klubb SDE.

Flera upprörda lagkamrater kontaktade då klubbledningen och i går meddelade målvakten att hon tar en paus från ishockeyn den här säsongen.

– Jag har ingenting emot homosexuella relationer, det är inte det jag vänder mig emot, utan det är relationer inom ett lag eftersom det påverkar den sportsliga prestationen, säger Reideborn till SVT Sport och utvecklar:

– SDE gjorde det bra den gångna säsongen men min mening är att vi ändå inte nådde upp till våra fulla potential eftersom det var så många kärleksrelationer och så otroligt mycket drama inom laget. Då blir relationerna ett problem.

”Medspelare känns som motspelare”

Klubben kontaktade 21-åringen och uttryckte, enligt Reideborn, att det var onödigt att komma med exempel inom SDE i stället för generellt.

Men det håller inte målvakten med om.

– Jag respekterar SDE:s åsikt, men jag håller inte med. Folk kritiserar mig så hårt att jag måste ha på fötterna när jag går ut och säger någonting. Jag måste prata om det jag själv har sett och hur det faktiskt ser ut.

Reideborn säger också att ingen av de upprörda lagkamraterna har kontaktat henne personligen.

– Man behöver inte ha samma åsikter som mig, men jag känner att det här är ett personligt problem också. Därför väljer jag att kliva av. Det är svårt att prestera på en rink tillsammans när man inte tycker om varandra och det känns som att ens medspelare är motspelare, säger hon.

Se hela mötet med Sofia Reideborn här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.