Arkivbild. En ismaskin tros vara orskaken till att ett 20-tal spelare insjuknade. Foto: Bildbyrån

20-tal spelare insjuknade efter hockeymatch

Uppdaterad
Publicerad

I helgen insjuknade ett 20-tal spelare under en match mellan division 2-lagen Överkalix IF och Haparanda Hockey i Överkalix. Spelare i båda lagen drabbades av hosta och problem med luftrören, skriver Norrbottens-Kuriren. – Vi har konstaterat att det med mycket stor sannolikhet är ismaskinen som felat, säger Roland Lång, Överkalix IF till Norrländska Socialdemokraten.

Det var länge oklart vad det var som orsakade de många sjukdomsfallen efter matchen.

– Räddningstjänsten har varit här och gått igenom vår utrustning. För oss är det här en gåta. Vi har ett kylaggregat och en ismaskin, men vi har inte upptäckt några läckage, sade Överkalix ordförande Leif Stoltz till Norrbottens-Kuriren.

Efter ett möte under måndagen fattades beslutet att hålla hallen stängd tills vidare. De spelare som insjuknat har blivit tillsagda av sjukvården att vila.

– De pratade om att det var någon vätska i lungorna, att det var någon kemisk reaktion, säger spelaren Jesper Juntti i Haparanda HF, som nu ska ta kortison i fyra veckor.

Nitrösa gaser orsaken

Ishallen har stängts tills vidare och Överkalix IF och kommunen utreder händelsen och har kommit med en tänkbar förklaring.

– Vi har konstaterat att det med mycket stor sannolikhet är ismaskinen som felat, säger Roland Lång till Norrländska SocialdemokratenNorrländska Socialdemokraten och fortsätter:

– Efter samtal med en läkare på giftcentralen i Stockholm, om symptom och dylikt, finns det inte mycket annat som kan stämma. Med mycket stor sannolikhet är det nitrösa gaser som läckt ut från katalysatorn i avgassystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer