Jakob Liljas misshandelsdom kan få konsekvenser spår spelarfacket Sico. Foto: Bildbyrån

Spelarfacket oroliga efter Lilja-domen

Uppdaterad
Publicerad

Misshandelsdomen mot Jakob Lilja får många reaktioner. Det svenska spelarfacket (Sico) är oroliga för vilka konsekvenser domen kommer att få för framtiden.

– Vi tänker generellt, var är vi på väg? Kommer våra spelare att behöva tänka om de blir anmälda vid en utvisning, säger Sicos ordförande Kristoffer Sparring till SVT Sport.

Sparring är noga med att betona att han inte säger rätt eller fel om det enskilda fallet med Jakob Lilja.

– Jag har inte läst domen eller varit på huvudförhandlingen, så jag säger varken om det är rätt eller fel. Men vår inställning i den principiella frågan, är om det ska drivas i allmän domstol eller inte. Vi är oroliga för utvecklingen, nu säger vi inte att det är fel bedömning i det enskilda fallet, men det finns en risk att utredande myndigheter navigerar fel, när sporten är så medial, säger Kristoffer Sparring till SVT Sport.

Målsägandens ord

Sico ifrågasätter också att förundersökningen tas upp med tanke på att målsäganden i fallet, Jens Olsson, inte ville ta det vidare till rättslig instans.

– Självklart måste det finnas en bortre gräns. Men har man överträffat den? Jag kan inte bedöma det. Men när målsägande inte vill ta det vidare, så måste ändå ställa sig frågan om hur tungt målsägandens ord ska väga i sammanhanget?.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.