St Louis en seger från Stanley Cup-titeln

Kanadensiske centern Ryan O'Reilly gjorde mål och assist när St Louis tog täten i finalserien i NHL mot Boston. Matchen slutade 2–1. St Louis 2-0-mål blev omdiskuterat. St Louis har nu 3-2 i matcher.

Med tio minuter kvar trippade St Louis forward Tyler Bozak Bostons forward Noel Acciari brutalt bakifrån. Acciari slog i isen med bakhuvudet och de flesta väntade på en avblåsning och utvisning men domaren, som stod bra till, gjorde inget och i samma sekvens gjorde David Perron 2-0 efter en fin upprullning.

Bozak fick med sig en assist på det målet. Publiken i Boston blev vansinnig och slängde in skräp och föremål på isen. På läktaren fångades Bostons ordförande, den förre storspelaren Cam Neely som firade sin 54-årsdag, som var ilsken och slängde en vattenflaska.

”Deras spelare var på väg mot utvisningsbåset”

– Deras spelare var på väg mot utvisningsbåset, det var ju så tydligt. Vi blev verkligen blåsta. Det var en käftsmäll mot NHL, det var så extremt tydligt, säger Bostons upprörde coach Bruce Cassidy efter matchen.

Ryan O'Reilly stod för två av målen i förra finalmötet mot Boston, där hemmalaget tog en historisk seger och kvitterade matchserien till 2–2. När det nu var dags för Boston att stå värd var han framme igen, och gjorde matchens första mål en knapp minut in i andra perioden.

O'Reilly kom in framför målet när kollegan Sanford bakom målburen spelade pucken bakåt mellan benen. O'Reilly kunde därefter med backhanden lyfta in pucken bakom Tuukka Rask i Bostonmålet.

När David Perron utökade ledningen i tredje perioden noterades O'Reilly för assisten.

Boston såg nedslagna ut, men fick tillbaka gnistan efter ett sent reduceringsmål av Jake DeBrusk med drygt sex minuter kvar att spela.

Gunnarsson offrade sig framgångsrikt

Och hade det inte varit för att St Louis back Carl Gunnarsson slängt sig och lyckats slå bort en puck som letat sig genom målvakten Jordan Binningtons benskydd hade Boston antagligen kvitterat. Lagkamraten Alexander Steen lyckades dessutom mot slutet av matchen styra bort ett skott som såg farligt ut med sin skridsko.

Ställningen i finalserien är nu 3–2. St Louis är därmed bara en match i från att få lyfta pokalen Stanley Cup. Det kan ske natt mot måndag, på hemmaplan. Annars spelas den avgörande matchen i Boston natt mot torsdag.

Sedan 1939 när formatet med sju matcher i en final infördes har det lag som gått fram till 3-2 i en serie vunnit i 72 procent av fallen (18-7).