Ångermanlands Moa Wernblom, Emma Söderberg och Ebba Berglund jublar efter en av lagets finalsegrar i Stålbucklan. Foto: Bildbyrån

”Vi kommer se riktigt bra hockey”

Publicerad

Framtidens ishockeystjärnor. Du ser dem direkt i SVT på söndag. För första gången sänds finalen i Stålbucklan, tjejernas motsvarighet till TV-pucken, ”All exponering betyder mycket för rekryteringen av tjejer till hockeyn, säger Erika Holst, utvecklingsansvarig för damhockeyn på Svenska Ishockeyförbundet, till SVT Sport.

Stålbucklan är Sveriges största ishockeyturnering för flickor i åldrarna 14-16 år. Turneringen kan vara första steget mot spel i Riksserien eller ungdoms- och seniorlandslag.

Hanna Olsson, Moa Wernblom, Ebba Berglund, Maja Nylén Persson är bara några av alla stora svenska hockeytalanger, som spelat Stålbucklan.

– Det är en stor turnering för tjejer i den här åldern. De lägger ner massor av tid på sin hockey och förtjänar all respekt och all den uppmärksamhet de kan få, säger SVT-experten Danijela Rundqvist.

– Tjejerna delar samma kärlek till hockeyn och det betyder mycket för dem att spela med likasinnade. Vi kommer få se riktigt bra hockey i helgen.

”Får chans att spela med jämnåriga”

För många tjejer runt om i landet är pojklag enda alternativet om de vill träna och spela ishockey. Stålbucklan blir en möjlighet att spela med flickor i samma ålder.

– Många spelar redan i damlag i sina föreningar eller i pojklag. Här får de en chans att spela med och mot jämnåriga tjejer, vilket är väldigt positivt för tjejerna och viktigt för oss i vår strävan att behålla spelare inom hockeyn, säger Erika Holst.

Fortfarande är det mest män som spelar hockey i Sverige. Av 63 594 licensierade spelare är bara 3 681 kvinnor, men enligt Holst är återväxten på flick- och damsidan god och hon ser ljust på framtiden.

Ökat intresse från föreningarna

På tre år har antalet tjejer i Tre Kronors hockeyskola, det rekryteringsprojekt som Svenska Ishockeyförbundet driver för att få in fler unga i sporten, ökat från 1 770 tjejer till dagens 2 700 tjejer, enligt siffror från förbundet.

– Antalet föreningar som bedriver hockeyskola för tjejer har också ökat. 130 föreningar runt om i landet gör det i dag. Ju fler föreningar som skapar förutsättningar för flickor att utöva hockey, desto fler får vi in i sporten och desto fler kan vi behålla, säger Holst.

Finalen visas på svt.se/sport på söndag klockan 15.00.

Lagen som tagit sig till final:

Ångermanland och Skåne.

Så spelas slutspelet (extern länk).

Fakta Stålbucklan

Visa

Stålbucklan är Sveriges största hockeyturnering för 14-16-åriga tjejer. Matcherna spelas i två perioder. Från säsongen 2012/2013 är Stålbucklan en riksomfattande distriktslagsturnering. Kvartsfinaler, semifinaler och final spelas på Stora Mossens IP i Bromma utanför Stockholm 4-6 december. Ifjol vann Uppland finalen över Ångermanland med 2-0. Motsvarigheten till Stålbucklan på pojksidan är TV-pucken, som spelats ända sedan 1959.

Så sänds finalen

Visa

Söndag 6 december

15.00-17.10 SVT Play

Kommentator: Chris Härenstam

Expert: Danijela Rundqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer