Katarina Timglas gör sin sista match. Foto: Bildbyrån

Stjärndomaren slutar efter finalen – ”Ska göra min bästa match”

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Timglas, en av världens bästa damdomare, blåser i dag för sista gången i den avgörande finalen mellan Luleå och Linköping.

– Jag önskar att de spelar fem mot fem hela matchen, säger hon till SVT Sport.

Hon har spelat över 100 landskamper och var med när Damkronorna tog OS-silvret i Turin 2006. Sex år senare, 2012, sadlade hon om till ishockeydomare trots att hon själv var en spelare som då inte hyste någon större respekt för domarna ute på isen.

– Jag gick in med inställningen att det inte kunde vara så svårt, så tog det fem matcher och man kände att ”shit”, det var verkligen en utmaning, säger Timglas till SVT Sport och fortsätter:

– Jag började för att jag ville utveckla dömandet i Sverige och vara med och skapa den respekten som saknades i de svenska ligorna när jag själv spelade.

Skridskorna på hyllan

Nu har hon alltså tagit beslutet att helt lägga skidskorna på hyllan och dagens tredje avgörande SM-final blir därför slutet på hennes karriär.

– Jag har inte samma glädje för att döma som jag hade tidigare, det är annat i livet som har kommit emellan, säger hon. 

Är det ett permanent beslut eller kan det återupptas?

– Det vet man aldrig, men just nu känns det permanent.

När hon ser tillbaka på sin tid som domare är hon mest stolt över att hon fick vara med och döma rysarfinalen mellan USA-Kanada i OS, Pyeongchang. Men Timglas har så mycket mer att vara stolt över.

– Jag har varit med om en resa för damhockeydomare där vi har fått en stor respekt, inte bara i Sverige, utan även internationellt. Det ställs höga krav på oss vilket jag är väldigt stolt över. Jag känner att jag har varit med och höjt standarden, säger hon.

”SDHL är en av världens bästa ligor”

Men hon har inte endast varit med och höjt standarden på domarnivån i Sverige utan själv även bevittnat den utveckling som spelmässigt har skett bland damhockeyspelarna.

– 2012 går inte ens att jämföra med i dag, det är som natt och dag. Det pratas om ifall ligan ska ha internationella spelare eller inte, men vi behöver dem i svensk damhockey annars hade vi inte haft de matcherna som vi haft här under SM-finalsspelet. SDHL är en av världens bästa ligor och publiken kommer för att vi har de bästa spelarna i världen. Jag tycker det är jättestor skillnad, säger Timglas.

Hur vill du avsluta i morgon?

– Att de spelar fem mot fem hela matchen, säger hon och skrattar.

– Nej, men att de får göra upp och att vi lyckas göra den bästa matchen på hela säsongen – eller egentligen den bästa matchen i hela karriären. Att det inte läggs något fokus på oss.

Blir det mycket känslor för din del tror du?

– Jag har vetat om det här hela säsongen och någonstans ligger tryggheten i att jag fick en OS-final och att jag fått SM-finalen. Jag känner mig nöjd, säger hon och avslutar:

– Jag ska kliva av nu och njuta av hockeyn på sidan i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.