Sveriges JVM-svit bruten – Ryssland vann

Sverige hade 54 raka segrar.

Men nu är sviten bruten.

Trots en fantastisk uppryckning blev det förlust mot Ryssland – som avgjorde med bara 5,6 sekunder kvar av förlängningen.

Efter 14 år utan förluster i junior-VM:s gruppspel har Sverige åter lämnat en match utan att stå som segrare.

På nyårsaftonsnatten förlorade nämligen det svenska laget med 3-4 mot Ryssland efter en riktig rysare.

JVM i ishockey

Ryssland överlägset i första

Ryssland satte full fart från start, och satte redan efter en dryg halvminut pucken förbi Jesper Wallstedt i det svenska målet, ett mål som dock dömdes bort efter en tveksam målvaktsinterference.

Men det dröjde inte länge innan Ryssland gjorde ett mål som godkändes, och ryssarna kunde lämna den första perioden med en rättvis 2–1-ledning – en ledning som hade kunnat vara betydligt större sett till spelövertaget som var enormt.

Sverige tog över

Men i den andra perioden skedde en helt enorm scenförändring. Sverige kom ut som ett helt annat lag och tog över matchen totalt.

– Det vart bättre ju längre matchen gick, vi krigade på och blev starkare på pucken, sade lagkaptenen Philip Broberg efter matchen till SVT sport.

Trots att Sverige dominerade stort blev det bara ett mål i perioden, efter att Alexander Holtz först missat öppet mål, men sedan, via en rysk försvarare, satte sitt första mål i turneringen.

Costmar träffade ribban

I den tredje perioden blev dock Holtz något av syndabock, då det var efter hans utvisning som Kirill Kirsanov i numerärt överläge kunde skjuta 3–2-pucken förbi en skymd Wallstedt, stolpe in.

Efter målet försökte Sverige pressa på för en kvittering, och skapade också ett par chanser. Bland annat träffade Arvid Costmar ribban i ett tre mot ett-läge.

Och till slut kom även kvitteringen. Med exakt en minut kvar av ordinarie speltid, med målvakten utplockad, slog Alexander Holtz till med ett direktskott från vänster tekningscirkel som styrdes av Noel Gunler framför mål.

Avgjorde med 5,6 sekunder kvar

Därmed väntade en förlängning, där det skapades chanser åt båda håll. Och med bara 5,6 sekunder kvar avgjorde Ryssland i powerplay.

– Vi krigade på hela matchen och växer som lag hela matchen. Sen får in en kvittering i sista minuten, men så himla tråkigt att förlora i ”overtime”, det är bland det tråkigaste man kan göra, säger målvakten Jesper Wallstedt till SVT Sport.