Tufft ekonomiskt för Jokerit. Foto: Bildbyrån.

Svårt med ekonomin för Jokerit i KHL

Uppdaterad
Publicerad

Nystartade ishockeylaget Crowns kan blicka österut för att se vad spel i KHL innebär. Sportsligt och publikt har det gått rätt bra för finländska Jokerit i den ryska ligan.

– Det största problemet är det ekonomiska, säger journalisten Filip Saxén.

Inför säsongen 2014-2015 anslöt de sexfaldiga finska mästarna Jokerit från Helsingfors till KHL.

– Sportsligt funkade det jättebra första säsongen, då slutade de sexa i hela KHL. Andra säsongen var väl lite si och så, de åkte ur i första omgången och det var en liten besvikelse både för dem och för fansen, säger Filip Saxén, sportchef på Hufvudstadsbladet i Helsingfors.

Det stora problemet visade sig i bokslutet, som Jokerit lämnade in alldeles för sent efter sin första KHL-säsong, berättar Filip Saxén.

– När de offentliggjorde siffrorna visade de ett minus på tretton miljoner euro.

Dyra resor

Som jämförelse var spelarbudgeten på cirka tolv miljoner euro.

– Deras intäkter täcker inte spelarkostnaderna. Sedan kommer alla kostnaderna för resorna. Resorna och försäkringar blev dyrare än vad de hade räknat med.

KHL-äventyret har delat fansen, säger Filip Saxén. En del såg fram emot bättre ishockey, andra undrade vad man hade i Ryssland att göra.

– Hur ska vi kunna förhålla oss till att vi ska möta Amur Chabarovsk en tisdagskväll i november? Är det något för oss?

”Hela Finlands lag”

Publiken har dock kommit till Harwtwall arena.

– De har haft jättebra publiksiffror. Första säsongen hade det ett publiksnitt på över 11 000.

Det beror dock till stor del på sänkta biljettpriser och en stor del fribiljetter, fortsätter Filip Saxén. Jokerit har även försökt locka publik genom att samarbete med det statliga järnvägsbolaget VR i speciella kampanjer med hockeyresor.

– De har jobbat starkt för att få det att bli hela Finlands KHL-lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.