Svensk poängfest i NHL

Svenskarna öste in poäng i nattens NHL-matcher. Calle Rosén och Victor Olofsson blev tvåmålsskyttar och Gustav Forsling gjorde mål för andra matchen i rad.

De 17 277 besökarna i Brigestone Arena i Nashville fick se en hel del mål under andra perioden när hemmalaget tog emot St Louis. Åtta mål stänktes in. Tyvärr – i alla fall för hemmalagets fans – gjordes sju av dem av gästerna.

Så många mål har St Louis aldrig gjort under en enskild period. Och Calle Rosén stod för två av dem, plus en assist.

”Kör över dem”

Det var den tidigare Växjöbackens första mål för säsongen i NHL. Mest speltid i år har det blivit i AHL-klubben Springfields.

– Det är alltid kul att göra mål, så det var bra att få två i dag. Det är en jättebra andra period. Vi kör över dem, säger han efter matchen.

Lagets backar uppmuntras att följa med upp i planen när tillfället ges, något som passar Rosén, som konstaterar att det var en skoj match att spela.

– Det är en del av mitt spelsätt att följa med upp på kontringar och vara en del av offensiven. Tränaren är alltid på oss att försöka att vara med i offensiven, så det är det jag försöker att göra, säger han.

Nashvilles Mattias Ekholm och Filip Forsberg fick varsin tröstassist från matchen, som slutade med 8–3-seger för redan slutspelsklara St Louis, som vunnit nio matcher i rad.

Olofsson tangerade säsongsbästa

Tvåmålsskytt blev också Buffalos Victor Olofsson, som med sitt 20:e mål för säsongen tangerade sitt säsongsrekord från 2019–2020. Buffalo vann matchen mot Philadelphia med 5–3, i den andra vinsten i rad mot laget efter 4–3-segern tidigare i helgen. Rasmus Dahlin noterades för två assists, bland annat till ena av Olofssons mål, och Philadelphias Oskar Lindholm noterades för en assist.

Gustav Forsling satte matchens sista mål när hans Florida besegrade Detroit borta med 6–1. Det är andra matchen i rad som 25-åringen gör mål, efter hans två mål mot Winnipeg tidigare i helgen.

Svenska mål blev det även i Toronto, där Pierre Engvall och William Nylander gjorde varsitt, och Nylander spelade fram till ett, när hemmalaget besegrade New York Islanders med 4–2.

Minnesota är klart för Stanley Cup. Hemmapubliken fick dubbla skäl att jubla när Kevin Fiala i förlängningsperioden mot San José satte in det avgörande 5–4-målet. Minnesota får därmed spela slutspel för tredje säsongen i rad.