Oscar Lindberg säkrar svenska premiärsegern

Svensk seger i VM-premiären – Oscar Lindberg enda målskytt

Tre Kronor vann VM-premiären.

Efter viss möda.

– Det satt ganska långt inne, säger målskytten Oscar Lindberg till SVT Sport efter 1–0 mot Tyskland.

Sverige inledde trevande i VM-premiären och i första perioden var det Tyskland som hade det mesta framåt, nio skott på mål mot Sveriges fyra. Tre Kronors 35-årige VM-debutant Lars Johansson spelade bra mellan stolparna och gjorde några fina räddningar.

– Han spelar så aggressivt, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

Ishockey-VM

Mållöst var det även efter andra perioden, men direkt i tredje perioden tog Sverige ledningen.

Jonatan Berggren avlossade ett skott, som var påväg utanför mål. Men Oscar Lindberg styrde läckert in pucken vid den tyska målvaktens första stolpe, till 1–0 för Sverige.

– Skönt att vi kunde nypa första matchen, det satt ganska långt inne, det kändes som att vi blev bättre och bättre ju längre matchen gick, säger Lindberg till SVT Sport.

”Stor chans att växa”

Det resultatet stod sig matchen ut, trots att Tyskland tog ut målvakten i slutet av tredje perioden och vann flera tekningar i svensk zon. Men Lars Johansson i Tre Kronors mål stod pall och fullbordade en fin VM-debut.

I nästa match väntar Österrike, på söndag.

– Vi har en stor chans att växa, säger Lindberg.

Tysklands Moritz Seider var ganska nöjd, trots förlusten.

– Vi spelade utmärkt. Jag tycker att vi hade dem, nästan hela matchen. De hade ett bra momentum i andra perioden men jag är överlag stolt över oss.