Efter att Kyle Beach gått ut med sin historia och hur han utsattes för sexuella övergrepp har även problemen uppmärksammats i Sverige. Främst genom Erik Granqvist, som nyligen berättade om sina upplevelser av övergrepp inom ishockeyn.
Nu berättar Ishockeyförbundet om hur man ska gå tillväga för att säkra miljön inom svensk ishockey.
– Det som är bra med att Erik och andra berättar sin historia är att vi får ett tillfälle att prata om de här frågorna. Den stora utmaningen blir att hålla samtalet vid liv. Samtalet om dessa traditionellt opratbara frågorna är i sig en förebyggande återgärd, säger Anders Walhlström till SVT Sport.
Hur kan förbundet fånga upp folk som kanske har blivit drabbade?
– Dels handlar det om att utbilda folk i föreningarna så att man framförallt jobbar förebyggande, så att man inte får det här beteendet i klubbarna. Sen måste man också kunna skapa en kultur där folk som utsätts för övergrepp eller obehagligheter ska kunna berätta om det.
Om du blickar tillbaka, har förbundet gjort tillräckligt genom åren?
– Vi ska titta oss själva i spegeln men i frågor som handlar om människors trygghet i en förening är det allas ansvar. Det kommer att hjälpa ganska lite om det bara är förbundet som gör saker. Det vi kan göra är att frågan hålls levande och ta fram utbildningsmaterial så att man kan jobba med sådana frågor i föreningarna där ut så att varenda ledare har det här på agendan. Samt förståelsen att om det kan hända någon annan kan det hända hos oss, säger Anders Wahlström, utvecklingschef på Svenska Ishockeyförbundet.
KLIPP: Erik Granqvist vittnar om övergrepp i hockeyvärlden (4 november 2021)