Lucas Wallmark och Joakim Nordström Foto: Bildbyrån

Svenska KHL-stjärnorna offrade 13 miljoner kronor – för att lämna Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

25 svenska KHL-spelare hade chansen att bryta sina kontrakt i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Lucas Wallmark och Joakim Nordström gjorde det – och enligt uppgifter till SVT Sport förlorade de närmare 13 miljoner kronor var.

”Vi kommenterar inte förhandlingen med detaljer, men spelarna avstod substantiella belopp för att få komma ur avtalet”, skriver agenten Claes Elefalk, som företräder Wallmark och Nordström, i ett sms till SVT Sport.

Rysslands invasion av Ukraina inleddes i gryningen den 24 februari.

Fem dagar senare drog det ryska hockeyslutspelet Gagarin Cup igång med sammanlagt 25 svenskar fördelade i de 16 slutspelslagen.

Många utlänningar bestämde sig för att lämna ligan relativt omgående, men bara två svenskar valde att göra samma sak: Lucas Wallmark och Joakim Nordström.

Något som innebar att de, enligt uppgifter till SVT Sport, gick miste om hela 13 miljoner kronor. SVT Sport har sökt Wallmark och Nordström utan framgång, men spelarnas agent Claes Elefalk skriver följande i ett sms:

“Vi kommenterar inte förhandlingen med detaljer, men spelarna avstod substantiella belopp för att få komma ur avtalet som sträckte sig till maj 2023. Överenskommelsen i sig är naturligtvis konfidentiell.”

”Lämnade ett antal miljoner”

Även Dynamo Moskvas André Petersson valde att bryta sitt KHL-kontrakt efter att klubben kvalificerat sig till kvartsfinalspelet. Hur mycket pengar han gick miste om är okänt, men kontraktet skrevs runt årsskiftet och sträckte sig bara över den här säsongen så några jättesummor borde det inte handla om.

En som har bra koll på situationen är det internationella ishockeyförbundets tidigare kommunikationschef Szymon Szemberg.

– När de väl bestämde sig för att bryta sina avtal några dagar efter invasionen så vet vi att både Wallmark och Nordström lämnade ett antal miljoner på bordet när de drog från den här säsongen, men även cirka tio miljoner kronor var som de hade tjänat nästa säsong. Det som är det viktiga för dom är det moraliska ställningstagandet och inte pengarna. De förlorade pengarna påvisar vikten av övertygelse i spelarnas beslut. I viss mån kommer de få tillbaka en del av pengarna eftersom de är så pass duktiga att de alldeles säkert kommer att kunna få kontrakt i Schweiz, men där får de max 3-4 miljoner per säsong eftersom de schweiziska lagen betalar sina löner utifrån hockeyrelaterade intäkter, inte löner från olja- och gasrelaterade intäkter som de använder sig av i Ryssland, säger Szemberg som numera är VD för den europeiska klubballiansen, E.H.C. Han vill dock understryka att han i detta fall inte talar å deras vägnar.

Resterande svenskar har valt att stanna

Resterande KHL-svenskar har valt att stanna i ligan. Argument som att det skulle vara svårt att ta sig ur kontraktet eller att man som spelare riskerar att bli ett så kallat ettårsfall håller inte alls i Szembergs ögon.

– Absolut inte. Förutom att ett femtontal spelare redan har avslutat sina KHL-kontrakt, så har det internationella ishockeyförbundet beslutat om de största sanktionerna som förbundet någonsin infört gentemot något enskilt land. Bakom detta finns det naturligtvis en klar ståndpunkt. Varför man gjort det är för att Ryssland inlett ett oprovocerat invasionskrig mot ett annat land där det begås krigsbrott och folkmord och det är fullständigt orimligt att samma organisation skulle bestraffa en spelare som angett samvetsskäl när de vill lämna Ryssland, säger Szemberg.

Enligt honom finns det bara en enda anledning till att de svenska spelarna fullföljer sina kontrakt: pengar. Dels de rubel de har kvar att tjäna framöver, dels de rubel de kan tvingas betala tillbaka för att de bryter avtalet. Hur kontrakten är utformade skiljer från spelare till spelare, men i vissa fall kan det handla om rejäla summor de tvingas betala tillbaka. Ju bättre spelare desto förmånligare klausuler.

– Alla svenskar och även andra utlänningar som spelar kvar gör det av egen fri vilja, och den enda anledningen till att de spelar kvar är pengar. För en professionell idrottsman finns två drivkrafter: ära och pengar. Och i att spela i KHL i dag finns det ingen som helst ära, det är bara pengar det handlar om, säger Szemberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.