Svenske målvakten: ”Det blev en parodi till slut”

Publicerad

Under den rekordlånga matchen mellan Storhamar och Sarpsborg gjorde spelarna vad som krävdes för att orka spela hockey i över åtta timmar. ”Man åt allt, det blev en restaurang i omklädningsrummet”, säger Storhamars målvakt Oskar Östlund till SVT Sport.

Kvartsfinalmötet mellan Storhamar och Sarpsborg i norska hockeyslutspelet är för evigt inskrivet i historieböckerna.

Avgörandet i det som numera är den längsta hockeymatchen i historien kom först åtta och en halvtimme efter nedsläpp.

Då klev Joakim Jensen fram och blev matchhjälte med sitt 2-1-mål.

Två som var på isen i mötet som pågick i 217 minuter och 14 sekunder var de svenska målvakterna Oskar Östlund, i Storhamar och Samuel Ward i Sarpsborg.

– Det var helt sjuk, ett krig i elva perioder. Jag har aldrig haft på mig min målvaktsutrustning så länge och jag hoppas att jag aldrig behöver göra om det här, säger Oskar Östlund till SVT Sport.

Matfest för att orka

För att orka genomföra maratonmötet anordnande hemmalaget något av en matfest i pauserna.

– Det var som en restaurang i omklädningsrummet. Vi hade pizza, pasta, choklad, frukt och egentligen varenda pryl som folk ville ha fanns där. Det åts riktigt stora mängder och det var flera som körde på en pasta-pizza mix med frukt och salttabletter, allt i ett, säger Östlund.

Just pauserna mellan de åtta förlängningsperioderna var det som tog mest på krafterna menar Sarpsborgsmålvakten Samuel Ward.

”Kom i trans”

– Det var jobbigt i pauserna för då hann man känna efter hur sliten man faktiskt var och att det blev sent. Visst hungern löste sig med all mat, men det blev riktigt jobbigt med blöt utrustning, skavsår, kramp och allt vad det heter, säger Ward till SVT Sport och tillägger:

– Det blev en parodi till slut och efter sjätte perioden kändes det som att jag kom i trans och jag tänkte att det aldrig skulle ta slut.

Avgörandet kom klockan 02.32 och trots att Sarpsborg i och med förlusten tappar till 2-3 i matcher var inte det matchavgörande målet helt ovälkommet för Sarpsborg-målvakten.

– Det kändes nästan overkligt att pucken gick in till slut. Det är jobbigt att tappa en sådan viktig match, men samtidigt infann det sig en lättnad att till slut få kliva av. Nu laddar vi om för att kvittera matchserien på hemmaplan, säger Ward.

Hur förklarar du att det inte blir ett enda mål på åtta förlängningsperioder?

– Det är helt sjukt egentligen. Det är en kombination av flera saker, bland annat att tempot gick ner väldigt mycket, säger Ward.

Östlund fyller i:

– Chanser fanns åt bägge hållen och båda lagen kunde ha avgjort. Men stod inte vi målvakter i vägen så dök det antingen upp en blockande skridsko, en felstuds, ja pucken ville inte in helt enkelt.

Vad ska du göra för att orka spela i morgon igen?

– I dag är har vi kallat in extra massörer och jag tänker få en rejäl massage, säger Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer