Svenska fiaskot: Finland slog ut Tre Kronor

Uppdaterad
Publicerad

Finland vände sent i kvartsfinalen mot Sverige. Slutresultatet blev 5-4 efter förlängning efter att Sakari Manninen avgjort med ett dragskott och de regerande världsmästarna Tre Kronor är nu utslagna.

I förlängningsspelet, tre spelare mot tre, i ställningen 4-4, hade Sverige kontroll på händelserna, men när Tre Kronor gick på attack i fel läge så vände Finland med en snabb kontring och satte det matchavgörande 5-4-målet.

– Sverige förtjänade inte att vinna. Finland är det bättre laget även fast de inte borde vara det, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Ishockey-VM

– Det känns så tungt just nu. Att dra på sig den här tröjan är det största man kan göra som idrottsman och jag som fått äran att vinna VM-guld innan vet hur mycket det betyder för det svenska folket, säger Gabriel Landeskog till SVT Sport.

– De åkte mer skridskor, de vann fler dueller, säger expert Jonas Andersson om det finländska laget som bara har två spelare som under säsongen spelat i NHL.

I Tre Kronor är 21 spelare tillhörande NHL-klubbar.

– Det är det här som gör sport fascinerande. Självklart är Tre Kronor storfavoriter, men i slutspelet avgörs det i en match. Sverige ska vinna den här matchen – på förhand. Men de klarade inte utmaningen, säger SVT Sports expert Sam Hallam.

Mardrömsstart för Tre Kronor

Tre Kronor fick en mardrömsstart på matchen när Niko Mikkola sköt från blålinjen och gjorde 1-0 för Finland.

– Frågan är om Henrik Lundqvist ska ta det där skottet?, undrade kommentator Chris Härenstam.

– Ja, det ska han. Det är ingen finländare som täcker skottbanan. Vilken kalldusch för Sverige, exakt en minut in i matchen, sa SVT:s expert Jonas Andersson.

Det krävdes inte många minuter innan det var kvitterat. Efter ett bra svenskt powerplay, där Finland fått en utvisning för sex utespelare på isen, så serverade William Nylander en diagonal pass till John Klingberg. Han sköt stenhårt, 1-1.

– Efter deras mål så kommer vi tillbaka bra i matchen. Viktigt att målet kommer snabbt, vi är taggade till tusen, sa målskytten Klingberg.

Patric Hörnqvist gjorde sen 2-1 och Tre Kronor var bara en strålande målvaktsparad från att göra 3-1 i första perioden.

– Kevin Lankinen håller Finland kvar i matchen. Ett 3-1-mål där hade varit förödande för Finland, sa Jonas Andersson.

Mittenperioden gav Tre Kronor huvudbry

3-1 kom så för Tre Kronor, direkt in i mittenperioden fintade Elias Pettersson bort sin back och satte pucken i krysset.

– Det är inte många som kan göra det där. Vilken inbromsning han gör och sen upp i krysset där det känns att han sätter så många av sina mål. Bländande! Wow! sa expert Jonas Andersson, som var imponerad i stunden, men snart mycket kritisk.

För Finland vaknade till och tog över matchen. Reduceringen kom efter att ett skott från blå styrts in via en gulklädd. Och de blåklädda gjorde sedan 3-3.

– Finlands spelare får kliva fram framför Lundqvist. Alla tre mål har kommit på samma sätt. Anledningen är att Sverige tappar puckar över hela isen, sen har Finland tagit sig till skottlägen från blå på olika sätt. Sverige behöver befinna sig i skottlinjen – om Finland fortsätter få såna här lägen, sa SVT:s expert Sam Hallam.

Att Finland fick ta över spelet helt och hållet var förvånande för Jonas Andersson.

– Det var nyss ett powerbreak, svenskarna har fått vila, men ändå har inte förstalinan med Nylander varit inne på isen, sa Jonas Andersson kritiskt.

Ett finländskt 4-3-mål fortsatte hänga i luften, men då stod lagkapten Oliver Ekman-Larsson för en fantastisk brytning. Han slängde sig raklång och stoppade ett finländskt friläge med sin utsträckta klubba.

– Mästerlig tajming i den brytningen, sa Andersson.

En aktion som kunde ha varit matchavgörande, för den gav Sverige mod att ta tag i spelet för första gången på länge. Just innan mittenperiodens slut fick Erik Gustafssons skottläge. Gustafsson, flest poäng av alla backar under NHL-säsongen, lossade från blålinjen. Skottet var stenhårt och så snabbt att få personer i hallen uppfattade att 4-3-pucken  var inne.

– Den är inne! sa Andersson, samtidigt som domaren friade.

– Jonas ”hawk eye” Andersson, du såg det direkt! sa Härenstam.

Vid första avblåsning kontrollerade domaren med videorummet och målet var givet – pucken satt mitt på målkameran och kameran såg ut att trasas sönder, vilket inte de finländska gulddrömmarna gjorde.

– Jag uppfattade inte att det var mål, men de i båset skrek om det direkt. Det var skönt, riktigt bra. Ett sent ledningsmål är såklart jätteskönt inför tredje perioden, sa Erik Gustafsson.

Finland kvitterade med två minuter kvar av ordinarie tid

Främst i första halvan av tredje perioden hade Finland flera lägen att kvittera men Henrik Lundqvist stod för ett par bra räddningar. Hans svettigaste insatser kom i slutet, men till ingen nytta.

Med två minuter kvar tog Finland ut målvakten. Patric Hörnqvist hade chansen att göra mål i öppen kasse, men missade. Kort därefter var det kvitterat till 4-4. Henrik Lundqvist stod för en dubbelräddning men Tre Kronor fick inte bort pucken och Marko Anttila satte retur nummer två till 4-4.

– Mitt bästa mål i karriären, säger Anttila till SVT Sport.

Sakari Manninen blev finländsk matchvinnare med 5-4-målet ett par minuter in i förlängningen.

VM

Finland logo

Finland

5 - 4

Sverige logo

Sverige

1-2, 2-2, 1-0, 1-0
Košice
Publik: 6304

Så fortsätter VM

Semifinalerna spelas i Bratislava på lördag:

Ryssland–Finland, klockan 15.15

Kanada–Tjeckien, 19.15

De förlorande lagen möts i bronsmatch 15.45 på söndag, vinnarna spelar final klockan 20.15.

Källa: Internationella ishockeyförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet