Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige utslaget ur VM efter chockförlusten mot Lettland. Foto: Bildbyrån/SVT

Svenskt VM-fiasko – utslaget i kvartsfinalen mot Lettland

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett nytt svenskt VM-fiasko.

Tre Kronor är utslaget ur ishockey-VM – efter förlust mot Lettland i kvartsfinalen.

Därmed tangerar Sverige den längsta medaljtorkan sedan 1930-talet.

– Det är ett stort misslyckande för Tre Kronor, säger SVT:s expert Håkan Loob.

Det blev Lettland i kvartsfinalen efter att Sverige förlorat sista gruppspelsmatchen mot USA. Och det skulle visa sig bli en mardröm för Tre Kronor.

Vid ställningen 1-1 fick Lettland till en omställning och efter en läcker dragning tryckte Miks Indrasis in 2-1 som fick hemmapubliken i Riga att explodera. Sverige hade dessförinnan bland annat fått spela powerplay i fem minuter sedan Martins Dzierkals fått matchstraff.

Ishockey-VM

Men man hade förtvivlat svårt att få utdelning. Istället satte letterna 3-1 i ett numerärt överläge med drygt sex minuter kvar av ordinarie matchtid, och då var det godnatt, Sverige.

Det blir alltså ännu en medaljmiss för Tre Kronor som nu spelat fyra raka VM utan att ta hem någon av valörerna. Det har inte hänt sedan 1930-talet. Det är också blott andra förlusten mot Lettland.

”Börjar titta sig själv i spegeln”

– Vi skapar nog för att vinna matchen, men vi hittar inte vägar att göra mål. Det har varit en lång säsong med det här gänget och att sluta så här känns tufft, säger Oscar Lindberg till SVT Sport.

Lagkapten Jakob Silfverberg var ett av tillskotten från NHL, men forwarden lyckades inte göra en poäng i turneringen.

– Man är först och främst besviken på sig själv. Självklart hade jag själv gärna stänkt dit någon, så man börjar titta sig själv i spegeln. Det är supertråkigt att resan tar slut nu, säger han.

Lettland är klart för sin första VM-semifinal någonsin.

VM

Sverige logo

Sverige

1 - 3

Lettland logo

Lettland

0-1, 1-0, 0-2
Arena Riga, Riga
Publik: 9200

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet