Tyskland tar ledningen mot Sverige med 1–0 i den tredje perioden. Foto: SVT

Sverige nollat av Tyskland – får mardrömsmotstånd i kvartsfinal

Det blir ett mardrömsmotstånd för Damkronorna i VM-kvartsfinalen.

För i sista gruppspelsmatchen blev det förlust mot Tyskland med 0–1, vilket gjorde att Tyskland gick förbi i tabellen.

– Man är förbannad, säger Lina Ljungblom till SVT Sport.

Tysklands målvakt Sandra Abstreiter växte snabbt ut till den stora väggen mot Sverige. Hon spelar till vardags i Ottawa i proffsligan PWHL, och visade varför hon värvats dit.

Bara under matchens första två minuter stod hon för flera riktigt vassa räddningar där det mycket väl kunde blivit mål.

Damkronorna

Och så såg det ut under de två första perioderna när Sverige pressade på rejält för ett ledningsmål. Trots 25–10 i skott efter 40 minuter för Damkronorna stod det 0–0 på resultattavlan.

Tyskland tog över

I tredje perioden var det helt plötsligt Tyskland som började mata skott på mål. Och den tyska offensiven behövde drygt åtta minuter innan utdelningen kom. Tabea Botthof avlossade ett handlesskott från blå, som ställde Emma Söderberg i kassen när det styrdes in via Franziska Feldmeier ben.

Sverige pressade på under slutminuterna för att få in en kvittering, och fick chans i powerplay med ett par minuter kvar. Men trots bra chanser stod Abstreiter pall för trycket och ordnade gruppsegern för Tyskland.

– Den desperationen vi hade i slutet skulle vi haft hela matchen tycker jag. Jag tycker egentligen att vi ska vinna det här, säger Lina Ljungblom till SVT Sport.

– De har en vägg där bak som de litar på och som Sverige inte får hål på. Det ger självförtroende, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

Sverige kommer nu att ställas mot Kanada i kvartsfinal, ett mardrömsmotstånd för Sverige.

– Vi behöver vara effektivare, vi behöver vara spetsigare för att få in pucken. Vi skapar tillräckligt många chanser, säger förbundskapten Ulf Lundberg till SVT Sport.

Sverige-Kanada spelas 23.00 på torsdag och sänds i SVT.