Sven Tumba är en legend inom svensk idrott. Nu blir hans liv dokumentär på SVT. Skapat av Jens Lind. Foto: TT

SVT sänder dokumentär om Sven Tumba

Uppdaterad
Publicerad

Sven Tumba är en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna.

På sin tid var han ett fenomen, fullt i klass med vår tids Zlatan Ibrahimovic.

Nu sänder SVT en dokumentärserie i två delar av filmaren Jens Lind om Sven Tumba.

Sven Tumba, eller Sven Johansson som han hette från början, var unik inom svensk idrott som landslagsspelare i både ishockey, fotboll och golf.

Mellan 1953 och 1963 var Sven Tumba med och tog bland annat tre-VM guld i ishockey, åtta SM-guld i ishockey med Djurgården och ett SM-guld i fotboll, också med Djurgården.

Sven Tumba var en nationalidol med en karisma som fick allt från ståplatspubliken till kungahuset att smälta.

Filmaren, och en av Sveriges populäraste sportröster och berättare, Jens Lind, har gjort dokumentären om Sven Tumbas liv och karriär.

Dokumentären, som visas i två delar, skildrar inte bara Tumbas stora idrottskarriär, utan är också ett mångsidigt och osminkat porträtt om livet bakom rubrikerna.

 – Jag fick många lådor med osorterat material från familjen Tumba och Monas familj Nessim. Ju mer jag lärde mig om Svens och Monas liv desto mer uppslukad blev jag av deras familjehistorier. Särskilt filmerna som ingen hade sett på mer än 50 år gjorde ett stort intryck på mig. Jag har spenderat mycket tid i filmarkivet men jag har aldrig kommit över en liknande skatt! Det gjorde att en svunnen tid kunde komma till liv, säger filmaren Jens Lind om dokumentären.

Sven Tumba avled 2011, 80 år gammal.

Så sänder SVT dokumentären Tumba – En släktsaga:

Torsdag 22 april kl 20.00 I SVT1 – del 1: Idolen

Torsdag 29 april kl 20.00 i SVT1 – del 2: ”Du kan inte ändra en människa”

Se dokumentären här i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.