U18-VM för damer spelas i Sverige 2022 och SVT sänder. Foto: Bildbyrån

SVT sänder junior-VM och Damkronornas OS-kval

Uppdaterad
Publicerad

Junior-VM för damer kommer att avgöras i Mjölby och Linköping i januari 2022.

Även Damkronornas OS-kval avgörs i Sverige i november, med Luleå som spelplats.

Det står nu också klart att SVT kommer att sända matcher från båda turneringarna.

Damernas junior-VM skulle avgjorts i Sverige redan 2021, men på grund av coronapandemin ställdes turneringen in.

Nu får det svenska ishockeyförbundet ihop med spelplatserna Linköping och Mjölby en ny chans att arrangera mästerskapet.

Damkronorna

– Vi ser att svensk flick-och damhockey utvecklas och intresset växer med det. Vi har också sjösatt svensk ishockeys dam- och flicksatsning 2021–2030 som syftar till att skapa en hållbar förändring och utväxling på damsidan, därför känns det inspirerande att få visa upp världens bästa juniorer på hemmaplan, säger svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark i ett pressmeddelande.

”Vi ska sätta en ny tv-nivå”

Junior-VM kommer att avgöras mellan 8-15 januari 2022.

Åtta länder deltar, och spelschema kommer presenteras närmare turneringsstart.

SVT hakar på och kommer att sända matcher från mästerskapet.

– Vi vet att ett hockey-VM på hemmaplan engagerar och att många är nyfikna på morgondagens stjärnor. Vi ser därför fram emot att visa alla Sveriges matcher samt finalen från junior-VM för SVT:s stora publik. Vi ser också fram emot att göra en tv-produktion från turneringen värdig världens bästa juniorlag på damsidan. Tidigare mästerskap har matchproduktionerna varit undermåliga men nu ska vi på SVT sätta en ny tv-nivå som vi hoppas blir standard framåt, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

OS-kval i Luleå

OS-kvalet kommer att avgöras i Luleå med start den 11 november, där de svenska damkronorna ställs mot Frankrike, Slovakien och ytterligare en nation.

En plats finns i potten för att nå vinter-OS i Peking 2022.

Även här sänder SVT matcher från kvalturneringen.

– OS-kvalet blir damkronornas viktigaste turnering under 2021. Här får landslaget en chans att på hemmaplan spela sig in i hockeyns finrum, OS i Peking, och vi på SVT ser fram emot att visa detta nervkittlande kval, säger Åsa Edlund Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet