Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Tacklingar tillåts även inom flickhockeyn – ”Ser en stor skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

I två säsonger har damhockeyns seniorserier i Sverige tillåtit tacklingar i ett pilotprojekt.

Nu förlängs projektet, och nu inkluderas även juniorhockeyn tacklas från och med U13.

– Samma regler gäller för killar och tjejer nu förutom tacklingar i motsatt åkriktning, säger svenska ishockeyförbundets projektledare för spelarsäkerhet Morgan Johansson till SVT Sport.

Efter att projektet med tacklingar inom damishockeyn fungerat bra två säsonger i rad väljer nu förbundet att utöka projektet. Nu kommer det inte endast att vara seniorspelare som tillåts tacklas, utan även junior- och flickserierna från U13 och uppåt.

– Nu tar vi ett utökat kliv och inkluderar detta i spelarnas utbildning från 13 års ålder, vilket vi tror kommer att leda till att vi får bättre ishockeyspelare och i slutändan ett konkurrenskraftigare Damkronorna, säger Sara Ridderlund, verksamhetsutvecklare Svenska Ishockeyförbundet.

– Vi har sett det i mitt projekt om hjärnskakningsproblematiken att har vi spelare som är mer påkopplade och är mer med där ute så minskar hjärnskakningsproblematiken, säger Morgan Johansson.

”Jag ser en stor skillnad”

Morgan Johansson tycker också att det är ett nödvändigt steg att ta för att kunna utveckla spelare på det sätt som krävs för att kunna utmana giganterna USA och Kanada som spelar mer fysiskt.

– Ska vi hänga med här och vara med och tävla om de ädlaste valörerna så gäller det att vi klarar av det fysiska spelet. Jag ser en stor skillnad på tjejerna nu som spelar här och några år tillbaka. Ska vi vara med och tävla måste vi koppla på det fysiska spelet, säger han.

Nu hoppas förbundskaptenen för Damkronorna, Ulf Lundberg, att det internationella ishockeyförbundet, IIHF, följer Sveriges väg i frågan.

– Jag skulle önska att IIHF hakar på och anammar den svenska regeln. Produkten hockey skulle bli bättre med den regeln, för den ger som jag ser det ett naturligt närkampsspel och en fysisk hockey som gynnar det kreativa spelet, säger Ulf Lundberg.

Frölundas tränare Erika Holst är positivt inställd till nyheten.

– Jag tror att det är jättebra. Ska man tacklas som senior och junior så behöver man göra det tidigt för att lära sig och tacklas på ett bra sätt, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.