Victor Hedman och Pat Maroon firar segern efter Columbus. Foto: Nyhetsbyrån TT.

Tampa Bay vinnare efter förlängningsrysare

Åttondelsfinalerna är i gång i Stanley Cup och det första mötet blev en riktig rysare.

Det krävdes hela åtta perioder innan Tampa Bay gick segrande ur striden mot Columbus i NHL-bubblan i Toronto.

– Det var en overklig prestation från båda lagen, säger Tampa Bays Victor Hedman.

Efter över 150 spelade minuter, i en av de längsta ishockeymatcherna i NHL någonsin, satte Brayden Point sin andra puck i nät för kvällen och gav Tampa Bay segern med 3–2.

– Det var helt klart uttröttande, men efter ett tag så var det ju bara extra kul. Båda lagen hade bra chanser, säger matchhjälten efter segermålet.

Att behöva spela fyra och en halv förlängningsperioder är enligt Piont inte något som man kan förbereda sig på.

– Det blev extra mycket att dricka i periodvilorna. Mycket mat och dryck – man måste hålla uppe energinivåerna, säger han.

Hedman skadad

Förra säsongen var Tampa Bay överlägset i NHL:s grundserie, bara för att chockas direkt i Stanley Cup-slutspelet där Columbus med besked skickade ut Florida-laget i fyra raka matcher.

Ödet ville att Tampa Bay – seedat tvåa i den östra konferensen – skulle ställas mot Columbus även i årets försenade och coronaanpassade slutspel, som nu drar i gång på allvar med åttondelsfinaler. Och det ser ut att kunna bli en tuff uppgift att ta sig förbi den första Stanley Cup-omgången även den här gången.

Tampa Bay kom till spel med svenske backjätten Victor Hedman, som var ett frågetecken efter att ha klivit av isen med en vristskada i helgen. När slutsignalen gick hade Hedman spelat över 57 minuter ishockey.

– Det är slutspel och det krävs mycket för att man ska stå över en match, säger han.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli åtta perioder. Men det kändes faktiskt riktigt bra och jag ser verkligen fram mot nästa (match), fortsätter han.

Om matchen avslutades med måltorka kan det omvända sägas om inledningen, där det inte ens tog tre minuter innan Pierre-Luc Dubois ovetande styrde in Alexandre Texiers skott till 1–0 för Columbus inför tomma läktare i Toronto. På samma sätt nätade Brayden Point med benet när han styrde in Nikita Kutjerovs skott till 1–1 efter 6.27, ett mål där även Hedman fick en assist.

Nästa match skjuts upp

Nästa mål var snyggare och kom med bara 48 sekunder kvar av andra perioden. Dansk-amerikanen Oliver Bjorkstrand stod ute vid sargen och skickade upp pucken i första krysset, ovanför Andrej Vasilevskijs axel, till 2–1 för Columbus.

Tampa Bay reste sig igen. Tredje perioden var bara 23 sekunder gammal när Columbus-keepern Joonas Korpisalo låg på isen och lite olyckligt sparkade in 2–2 i egen kasse, ett mål som krediterades Yanni Gourde.

Några fler mål blev det inte under ordinarie tid, där Tampa Bay vann skottstatistiken med 41–26. Lägg till fem förlängningsperioder och skottstatistiken skrivs upp till 88–63.

Eftersom mötet mellan Tampa Bay och Columbus drog ut på tiden skjuts matchen mellan Boston och Carolina upp en dag.

Backlund och Gustafsson gjorde assist

I den andra NHL-bubblan i Edmonton besegrade Calgary Dallas med 3–2. Rasmus Andersson gjorde Calgarys avgörande mål i andra perioden, den tredje blev mållös.

Mikael Backlund och Erik Gustafsson noteras för varsin assist, till två olika mål av Dillon Dube, i första perioden.