Mike Babcock anklagas för ett hårt ledarskap efter att han fick sparken i slutet av november. Foto: SVT/Bildbyrån

Tellqvist om sparkade Babcock: ”Känner igen den psykiska terrorn”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en svag inledning på NHL-säsongen fick Torontos tränare Mike Babcock lämna. Efter avskedet framkom uppgifter om ett tufft ledarskap som spelarna till slut vände sig emot.

– Jag känner igen det här beteendet från när jag var i farmarlaget med de tränare jag haft, jag känner igen den psykiska terrorn, säger Mikael Tellqvist i SVT:s NHL-sändning.

Mike Babcock hade tio framgångsrika år i Detroit som ledde till en Stanley Cup-titel 2008. 2015 skrev tränaren på för Toronto Maple Leafs och nu fyra år senare har han fått sparken. Avskedandet skedde efter en tuff säsongsinledning och efter sex raka förluster var tålamodet slut för Maple Leafs sportsliga ledning.

Dagarna som har följt har sociala medier varit fulla med hårda ord mot Babcock. Mike Commodore hade Babcock som tränare i Detroit 2011 och skriver:

”Dina spelare övergav dig. De övergav dig för att du är en fruktansvärd människa. Du är en medioker tränare med ett uppblåst ego”

”Jag känner igen beteendet”

I SVT:s NHL-sändning från Buffalo-Toronto diskuterades Babcocks avsked i studion. Mikael Tellqvist, f.d NHL-målvakt, menar att tränartypen inte är ovanlig i Nordamerika.

– Jag känner igen det här beteendet från när jag var i farmarlaget med de tränare jag haft, jag känner igen den psykiska terrorn, säger Tellqvist.

Trodde du att det fanns sådant beteende från tränare 2019?

– Nej, det trodde jag inte. Jag trodde att man var mycket mer noggrann när man anställde coacher och kollade tillbaka vad de hade för historik och vad de är för typ av personer. Med tanke på att det är väldigt mycket yngre människor som spelar i NHL nu också, då borde man varit noggrannare.

Bill Peters lämnade efter allvarliga anklagelser

Enligt SVT:s expert Mikael Renberg kan det vara svårt att göra sig av med en tränare med en sådan meritlista som Mike Babcock.

– Det är svårt, en sådan som Babcock, han har vunnit allt – en sådana tränare vill alla ha.

Babcock är inte den NHL-tränaren som har varit i blåsväder de senaste dagarna. I Calgary har allvarliga anklagelser om rasism och våld riktats mot tränaren Bill Peters och i dag lämnade också Peters in sin avskedsansökan.

– Det är en storklubb. Jag tänker, kan han någonsin komma tillbaka till NHL igen efter en sådan här grej? Det blir väldigt svårt för honom att komma tillbaka efter de här anklagelserna, kommenterar Tellqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.