Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tex Williamsson döms till böter för felaktig utrustning Foto: TV4 Play

Tex Williamsson får böta för felaktigt halsskydd igen

Uppdaterad
Publicerad

Nybros målvakt Tex Williamsson döms till böter för att ha burit sitt halsskydd fel ännu en gång.

Denna gång är bötessumman ännu saftigare.

– De får väl ge alla polotröjor i stället så alla kör med samma, säger han till SVT Sport.

5 000 kronor i november.

Nu hamnar bötessumman på 10 000 kronor för Tex Williamsson som döms för att ha burit sitt halsskydd på ett felaktigt sätt.

Då kallade han det för en häxjakt i en intervju med Expressen, och den här gången är han återigen uppgiven.

– Det är precis samma sak som har hänt nu som förra gången och nu svider det ännu mer i plånboken, säger han till SVT.

På tv-bilderna som hockeyallsvenskan har publicerat i samband med beslutet så ser man mycket av Williamssons hals. Det är han också medveten om. Han menar dock att de här besluten är inkonsekventa och att flera spelare i sådana fall hade kunnat bötfällas, även domare.

– Ska de hålla på och göra detta får de göra det ordentligt och gå igenom varenda spelare eller låta domarna göra det på plats i stället för att ta det på några jävla tv-bilder.

Haft samma i flera år

Williamsson berättar att han har använt samma halsskydd i flera år. Han har ett halsskydd som är specialbeställt från Finland som bland annat är förstärkt för att skydda nyckelbenen mot puckar.

– Jag förstår att det är en allvarlig grej men det blir så skevt när de helt plötsligt bara hittar saker. Jag har ett specialbeställt halsskydd som ska skydda mig som målvakt, inte för att det ska se bra ut i tv. Då får man börja lira med ett annat halsskydd som inte är godkänt, det blir bara parodi över det hela.

”Syns tydligt på bilderna”

Josefin Mallmin, vice ordförande i Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd:

– Det som det handlar om är inte att han inte har ett halsskydd utan att det ska sitta på plats. Det sitter inte som det ska och det gjorde det inte förra gången heller, vilket syns tydligt på bilderna, säger hon.

På frågan vad hon tycker om att bedömningarna kan anses vara inkonsekventa svarar hon:

– Det är situationsrummet som granskar och vi får de anmälningarna som görs till oss. Nu spekulerar jag men de kan väl inte kolla alla spelare en hel spelomgång utan tar de som fastnar på film och som är mest uppenbara.

Disciplinnämndens bedömning

Disciplinnämnden skriver följande i beslutet om sin bedömning: ”Syftet med skyddsutrustning är att skydda spelaren från typiska skaderisker. Även om matchfunktionären gör en inledande kontroll av bl.a halsskydd åligger det spelaren själv att vid var tid se till att skyddsutrustningen bärs på ett korrekt sätt på isen som uppfyller ändamålet med skyddsutrustningen. Av utredningen framgår att Tex Williamsson inte burit halsskydd på ett ändamålsenligt sätt. Nämnden anser att Tex Williamsson gjort sig skyldig till illegal equipment (felaktig skyddsutrustning).”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.