Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför SHL-stjärnan Anton Lander vill dela upp serien. Foto: SVT/Bildbyrån

Timrå-kaptenen Anton Landers utspel: Vill dela upp SHL i två serier

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utvärderar SHL antalet lag i serien inför en möjlig förändring. Då vill Tre Kronors senaste OS-kapten, Timrås Anton Lander, att man gör om rejält.

– I min drömvärld vill jag ha en nord- och en sydserie med ganska så många lag, säger han till SVT Sport.

Då SHL just nu utvärderar ligans storlek och det rätt så nya kvalsystemet jobbar man väldigt brett.

– Vi vill inte begränsa, vi lägger alla kort på borden, sade SHL:s ordförande Roger Ekström tidigare.

”Tror det kittlar lite mer”

Anton Lander, lagkapten i Timrå, vet precis hur han vill ha det. Han vill att ligan blir större – och delas upp.

– I min drömvärld vill jag ha en nord- och en sydserie med ganska så många lag. Kortare resor, mer derbyn och på något sätt knyta ihop det till ett slutspelsträd och till slut möta sydlagen i en stor final, säger 32-åringen.

Vad tror du att fördelarna skulle vara med det?

– Resorna. Och jag tror det kittlar lite mer för publiken med Norrlandsderbyna längs kusten och även mer söderut att de möter sina gäng. Så jag skulle tycka att var jättekul.

”Finns utrymme att utöka”

Erik Gustafsson, som bär C:t i Luleå, är inne på samma spår – om än inte lika extremt.

– Jag tror definitivt det finns utrymme för att utöka ligan med i alla fall två lag. Mycket hög kompetens i Hockeysverige och många lag med bra supportrar. Jag tror det skulle kunna göra ligan ännu mer attraktiv, säger han.

Även Henrik Gradin, sportchef i nykomligen Modo, lutar åt det hållet.

– Jag tycker att det finns organisationer och lag i Hockeyallsvenskan som hör hemma i SHL med allt vad det innebär. Jag tror inte ligan skulle må dåligt av att ha några lag till. Sedan är ju frågan då vad som händer med hockeyallsvenksan i sådana fall, säger han.

Så går en SHL-förändring till

Just nu utvärderar både SHL och Hockeyallsvenskan det kvalsystem som har använts i tre säsonger. Det innebär att de två lagen som slutar sist och näst sist i SHL:s grundserie kvalar mot varandra och det som förlorar åker ur. Det lag som vinner det hockeyallsvenska slutspelet går upp.

SHL har samtidigt, på uppmaning från en del av klubbarna i serien, börjat utvärdera antalet lag i serien.

Både SHL och Hockeyallsvenskan kan var för sig, eller gemensamt, komma fram till förslag. Det är sedan Svenska ishockeyförbundet som fattar det slutgiltiga beslutet.

Om en förändring ska ske kan det beslutet fattas på förbundsmötet 2025 och i så fall implementeras från säsongen 2026/2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.