Tingsryds succé och ekonomiska kamp

Mattias Sandberg, SVT Sport
Foto: Mattias Sandberg, SVT Sport
Tingsryd har som nykomling i hockeyallsvenskan överraskat många. I går tog Smålandslaget ännu en seger och utökade sin serieledning. Men ekonomiskt har det varit kärva tider för klubben som både enar och delvis splittrar bygden. – Det har varit skittufft, säger Tingsryds AIF:s klubb- och sportchef Tomas Bergstrand till SVT Sport.

Just nu skrivs en hockeysaga i småländska Tingsryd. Men den kunde redan ha varit över. Skuldberget som nuvarande styrelse fick ärva för tre år sen var för stort i höstas. Ett nytt lån var nödvändigt. Kommunen behövde gå i borgen, och ur det som kan ha upplevts som en oviss tombola, där Tingsryds AIF:s existens i hockeyallsvenskan stod på spel kom först en nitlott.

– Det var väldigt nära att det blev ett nej utan öppning för vidare diskussion och hade det blivit så, ja då hade vi pratat om något annat i dag, säger Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd, till SVT Sport.

Kommunen ställde tufft krav

För att kommunen skulle gå i borgen var ett av kraven att TAIF inte ska få be kommunen om mer ekonomiskt stöd under de närmaste 14 åren. Tufft för TAIF, kanske omöjligt, men Tomas Bergstrand tror ändå på framtiden.

– Vi ser framtiden an med tillförsikt trots allt. Vi spelar i hockeyallsvenskan nästa säsong, det är ju redan klart men rent arbetsmässigt är det tufft för oss. Vi är för få som gör alldeles för mycket men sådan är vår ekonomiska verklighet.

Tingsryds kommun har inte betalat ut 2,5 miljoner kronor till TAIF. Kommunen är borgenär för ett lån för den summan. Kommunen tar alltså smällen om det inte skulle fungera för TAIF att betala av lånet till lånegivaren. Ett sådant förförande är inte unikt i Sverige. Det finns fler exempel där klubbar på olika sätt räddats av sina kommuner. Utöver borgen för TAIF så köpte även Tingsryds kommun travanläggningen i för 4,9 miljoner kronor förra året. Detta samtidigt som besparingskraven är stora, skolor och äldreboenden är hotade. I Linneryd knappt två mil från Tingsryd är tongångarna så här.

– Personligen tycker jag att det är fel, jag förstår att hockeyn är viktig för Tingsryd men kommunen borde fundera lite mer på vad de väljer att satsa sina pengar på, säger Emelie Wetterberg, undersköterska på äldreboendet Lindegården.

”En svår balansgång”

– Det är en svår balansgång för oss, den kommunala kärnverksamheten måste förstås ha sitt men samtidigt är det viktigt med ett varumärke som sätter orten Tingsryd på kartan och jag tror ändå att en majoritet förstår att vi gjort så här, säger Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd.

På lördagen blev det seger med 2-1 mot tabelltrean Oskarshamn. Och hockeyallsvenskans serieledare Tingsryds AIF fick ytterligare tre poäng in på det sportsliga kontot.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.