Tjeckiens storskräll – sänkte Ryssland i premiären

Tjeckien stod för en riktig skräll i öppningsmatchen av årets JVM. Den nederlagstippade hemmanationen besegrade en av favoriterna Ryssland med 4-3 i en grinig tillställning. Ett reslutat som kan ”ställa till” det för Juniorkronorna.

– De hade en målvakt som var bländade och ett försvarsspel som sticker ut, säger SVT:s expert, Jonas Andersson.

Ryssland, som inte vunnit JVM-guld sedan 2011, ses som en av de stora favoriterna till att ta hem turneringen. Hemmanationen Tjeckien är i sin tur nederlagstippade.

Men i en nästintill fullsatt arena kunde publiken bära sitt Tjeckien till en 4-3-seger.

JVM i ishockey

– Fansen är högljudda, det är en stor hjälp för oss som vi ger oss fördel, säger Tjeckiens Matej Pekar.

Samtidigt ska man tacka sin målvakt Lukas Dostal, som efter tre insläppta under den första halvan av matchen stängde till fullständigt och såg till att Rysslands forcering i den tredje perioden inte fick någon utdelning.

Kan ställa till det för Sverige i kvarten

– Ett nedelagstippat Tjeckien som gör en otroligt bra match. Ett försvarsspel vi inte funnits på kartan tidigare och sen är de effektiva, säger SVT:s expert, Maria Rooth.

Ryssland målvakt Jaroslav Askarov, som är en av världens största målvaktstalanger men två år yngre än de äldsta i turneringen, fick en tyngre start och blev utbytt inför den sista perioden.

Michal Teplý var poängbäst, med tre assister i matcher där två av dem kom i inledningen av matchen, när Tjeckien chocköppnade och tog ledningen med 2-0 efter drygt sju minuters spel. Efter att Rysland hämtat upp till 2-2 och senare även kvitterat till 3-3 i den andra perioden hade Michal Teplý en framspelning till det avgörande målet, när Jan Jenik dunkade upp 4-3 i nättaket i spel fem-mot-tre.

Matchen var väldigt grining och det var irriterat efter varje avblåsning.  Sammanlagt innehöll matchen 38 utvisningsminuter. Mindre bra för Tjeckien var att man fick storstjärnan Jakub Lauko skadad i inledningen av matchen.

Inför turneringen har det snackats om att det är viktigt för Juniorkronorna att vinna sin grupp för att undvika nationerna Rysslans, USA och Kanada i en kvartsfinal. I och med att Tjeckien vann kan detta alltså ”ställa till det” för Sverige.