Medaljtorkan över för Tjeckien – tar bronset efter jättevändning mot USA

10 års väntan är över.

Tjeckien tog bronset i ishockey-VM, lagets första VM-medalj sedan 2012, efter att ha vänt ett tvåmålsunderläge till en 8–4-seger mot USA.

USA, fjolårets bronsmedaljör, verkade gå mot en säker seger i bronsmatchen mot Tjeckien på söndagseftermiddagen. Amerikanerna hade ledningen med 2–1 efter första perioden och Karson Kuhlman utökade sedan till 3–1 i andra med sitt andra mål i matchen.

När det återstod åtta minuter av perioden fick Tjeckien till en viktig reducering – för den tredje perioden var sedan tjeckernas.

Ishockey-VM

Kvitteringen av David Pastrnak kom efter 51 sekunder och mindre än två minuter senare hade laget vänt. Roman Cervenka satte 4–3 till sina lagkamraters jubel.

Men det var inte slut där.

Hattrick för Pastrnak

Pastrnak öste in 5–3 drygt en minut senare. David Kampf lyckades sedan med fem minuter kvar göra 6–3. USA jagade intensivt men utan att komma ikapp. När USA plockat ut målvakten lyckades Kampf ordna 7–3.

Ett tröstmål, 4–7, fick amerikanerna in, innan Tjeckiens Pastrnak i powerplay sköt in 8–4 (och därmed ordnade ett hattrick).

Bronset blir Tjeckiens sjätte. Senast laget tog medalj var 2012 då man också tog ett brons. Två år tidigare tog laget sitt senaste guld.

Ikväll möts Finland och Kanada i finalen.