Ishockeyforskaren Tobias Stark vid Linnéuniversitetet tycker att det är fel av Jokerit att åka till Belarus. Foto: Bildbyrån/Privat

Forskaren: ”De är hockeyvärldens svagaste varumärke just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har finska KHL-klubben Jokerits tidigare beslut att åka till Minsk kritiserats hårt.

Enligt ishockeyforskaren Tobias Stark vid Linnéuniversitetet så kan klubben inte gå helskinnade ur situationen.

– De är hockeyvärldens svagaste varumärke just nu, säger han till SVT Sport.

I slutändan blev gårdagens match aldrig av. Tanken var att Jokerit skulle flyga till Belarus över dagen och lämna senare samma kväll, och så sent som i går morse förberedde sig spelarna med morgonträning.

Men innan planet skulle lyfta godkände KHL Jokerits önskan om att inte spela matchen, berättar Helsingforsklubbens ordförande Jari Kurri för tv-kanalen Yle.

Ligan meddelade sedan att de dömer Jokerit till förlust, men att de undviker böter eller avstängning.

Oroligheter i Belarus

Under veckan som har gått har Jokerit fått hård kritik för sitt beslut att åka till det politiskt instabila Belarus.

Ända sedan valet för ett par veckor sedan – där den sittande presidenten Alexander Lukasjenko fick 80 procent av rösterna – har det varit oroligt i landet med stora demonstrationer, gripanden i tusental och våldsamheter.

Ishockeyforskaren Tobias Stark kallar Jokerit för ”hockeyvärldens svagaste varumärke just nu”.

– I dagsläget kan jag inte tänka mig en klubb med sämre rykte. De egna fansen har gått ut och sagt att de vill bojkotta, och om de närmast sörjande inte står bakom verksamheten så har man inte mycket att falla tillbaka på, säger han till SVT Sport.

”Jokerit sitter i en rävsax”

Enligt Tobias Stark började problemet redan när Jokerit valde att gå med i KHL, som finansieras av delstatliga energijätten Gazprom i Ryssland.

– Jokerit sitter i en rävsax nu. Tar man fan i båten måste man ro honom i land. Problemet är att Jokerit en gång valt att ge sig i slag med KHL och då får man som sagt ro fan i land. KHL är bara på ytan en hockeyliga. Ytterst är det en manifestation för de ekonomiska, kulturella, militära och politiska intressen som Putin-Ryssland har.

– Det här handlar inte bara om att passa en puck eller vinna en match utan om större värden. Det handlar om människoliv och om politik på yttersta nivå. Jokerit måste inse att det är det spelet de är med och spelar nu.

Vill se klubben markera

Stark beskriver KHL som ”en förlängd arm för Putins intressen”.

– Om det fanns någon form av anständighet eller politisk vilja skulle man vilja att Jokerit markerade att de inte står bakom det här. Det är alldeles för enkelt att säga att idrott och politik inte hör ihop, det gör de ju bevisligen. Idrotten kan bygga broar men då måste man agera proaktivt och ställa krav, annars händer ingenting.

KLIPP: 60 sekunder: Protesterna i Belarus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.