Torontos William Nylander hälsar på Daniel Sedin inför mötet med Pittsburgh. Foto: TT

Toronto förlorade efter känslomässiga hyllningen

Uppdaterad
Publicerad

Toronto förlorade mot Pittsburgh med 4-2 efter den långa känslomässiga hyllningen av Börje Salming.

– Det är så sorgligt att se honom gå igenom det här, säger William Nylander.

Nylander gjorde själv 2-2 för sitt Toronto efter att en stund dessförinnan skjutit i stolpen. Sedan gick Pittsburgh ifrån till segern efter mål i tredje perioden av Brock McGinn och Jake Guentzel, det sista i tom kasse i slutsekunderna.

Det var Pittsburghs andra raka seger efter sju raka förluster.

– Han var den första svensk som gjort den den här resan och banade väg med sin tuffhet och ledarskap. Han representerar en massa svenska spelare och har gjort ett fantastiskt jobb, säger Nylander om Salming som var en av de första svenskarna som lyckades i NHL till AP.

Klassisk är den stående ovation under fem minuter som Salming fick när han spelade för Sverige i just Toronto i Canada Cup 1976.

Salming ska hyllas även i natt

Innan matchen gjorde lagens kaptener, John Tavares i Toronto och Sidney Crosby (som kommer att väljas in i Hall of Fame när karriären tar slut) i Pittsburgh, ett ceremoniellt nedsläpp där Daniel Alfredsson och Daniel Sedin var närvarande tillsammans med målvakten Roberto Luongo och fick ta emot sina Hall of Fame-ringar. Den stora Hall of Fame-galan sker på måndag.

Inför lördagens hemmamatch mot Vancouver kommer Salming att få ett ännu mer specialinriktat tack från klubben.

– Han spelade med hjärtat under hela sin karriär och förändrade inställningen inte bara till svenska spelare utan till europeiska. Han var bulldozern för så många av oss och jag är glad över att han fick det här mottagandet, säger Daniel Alfredsson till NHL.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Se när Börje Salming hyllades i Toronto under hösten 2022 i klippet Foto: Stina Stjernkvist/TT

NHL

Toronto Maple Leafs logo

Toronto Maple Leafs

2 - 4

Pittsburgh Penguins logo

Pittsburgh Penguins

1-1, 1-1, 0-2
Scotiabank Arena, Toronto
Publik: 19229

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.