Hallam: ”Här finns chans på guld varje år”

Uppdaterad
Publicerad

När tränaren Sam Hallam tog över Växjö var det ett bottenlag i SHL.

Nu är smålänningarna en stormakt i svensk hockey efter två SM-guld på fyra år.

Nästa mål är att uppnå något ovanligt: nämligen att försvara ett SM-guld.

– Två guld är mycket bättre än ett. Tre är fantastiskt mycket bättre än två. Så är det bara, säger Sam Hallam till SVT Sport.

Sam Hallam är efter två guld på fyra år självklart en hyllad tränare i staden Växjö. Med ett förlängt kontrakt på fem år, där fyra år återstår, så ska guldtränaren nu se till att klubben får fler anledningar till guldjubel.

– Här finns chansen att vinna guld varje år. Det är det som driver mig, säger Sam Hallam.

Från aska till guld

Växjö Lakers var under konkurshot 2008 men lyckades ta sig ur krisen på grund av externa finansiärer. Klubben fick efter det andrum och kunde jobba för fortsatta resultat på isen och lyckades avancera till högsta serien 2011. Endast tre säsonger senare tog laget sitt första SM-guld 2015 och sen ytterligare ett guld förra säsongen. Längs den senare delen av den här resan har 39-åriga Sam Hallam varit med som lagets ryggrad.

– Nu vet jag inte vilken ryggkota som är viktigast i en ryggrad. Men jag har varit här tillräckligt länge för att få kalla mig en av dem, säger Sam Hallam.

Kontinuitet framgångsreceptet

När klubben skördat framgånger är det naturligt att rampljuset riktats mot Hallam som varit i klubben sedan 2012. Men det är inte bara på tränarpositionen som klubben jobbat långsiktigt. Även i kulissen har Växjö jobbat kontinuerligt menar klubbens ordförande Michael Marchal.

– Vi har kontinuitet på styrelsen, ledningen och tränare. Under mina tio år i klubben har vi bytt tränare en gång. Det säger något om hur vi jobbar i varje fall. Dessutom vill man ju inte byta ut en tränare som ser ut som en Bossmodell, säger ordförande Michael Marchal till SVT Sport.

Sam Hallam svarar ödmjukt på frågan om det stora förtroendet.

– Om några år vill jag att spelarna säger att jag bryr mig mycket. Jag vill bli en bättre ledare och samtidigt vara i framkant taktiskt. Det är en jättegrej att försöka lyfta mitt ledarskap, avslutar Hallam.

Att försvara ett SM-guld hör till ovanligheterna. På 2000-talet har endast Djurgården och Skellefteå lyckats med det.

SM-guldvinnare på 2000-talet

2018 Växjö

2017 HV71

2016 Frölunda

2015 Växjö

2014 Skellefteå

2013 Skellefteå

2012 Brynäs

2011 Färjestad

2010 HV71

2009 Färjestad

2008 HV71

2007 Modo

2006 Färjestad

2005 Frölunda

2004 HV71

2003 Frölunda

2002 Färjestad

2001 Djurgården

2000 Djurgården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.