Tre Kronor klart för VM-final

Joakim Nordström gjorde med sitt första landslagsmål någonsin 4-1 i slutperioden i semin mot Finland och såg till att Tre Kronor spelar VM-final mot Kanada i morgon.

– Jag tycker att vi fick matchen dit vi ville. Vi ville åka mycket skridskor och sätta press på dem högt uppe i banan. Jag tycker vi lyckades med det och skapade en hel del chanser tack vare vårt pressspel, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg till SVT Sport efter matchen.

Grönborg om power play-spelet:  ”Det är tungan på vågen”

Tre Kronors två mål i numerärt överläge i andra perioden blev matchavgörande.

Ishockey-VM

– Jag är så klart jättenöjd. I slutändan är det power play-spelet som är tungan på vågen, slår Grönborg fast.

– Det är viktigt inför morgondagen att det klickar. Det är skönt att det och box play har gjort det bra , säger William Nylander som med sina sju mål har gjort flest mål i hela VM, till SVT Sport.

Efter ett helt VM med bara tre svenska power play-mål har det lossnat i den spelformen lagom till de riktigt heta matcherna. John Klingberg hittade nät knappt fem minuter in i mittperioden och William Nylander satte sitt sjunde VM-mål med fem minuter kvar av perioden.

– Det är roligt men inte så mycket man tänker på. Det är bara blickarna framåt mot imorn och att vinna den matchen, säger skyttekungen till SVT Sport.

Oavgjort efter intensiv inledning

Nicklas Bäckström vann tekningen i sin första puck-kontakt för kvällen. Alexander Edler som gjorde sitt första VM-mål sist mot Schweiz överraskade Harri Säteri i det finska målet med ett fladdrigt slagskott och gav Sverige en drömöppning på semifinalen.

Joonas Kemppainen kvitterade den svenska ledningen efter tafatt försvarsspel av just Edler strax innan de första fem minuterna var spelade. Båda lagen slog av på takten efter den frejdiga inledningen och 1-1 stod sig perioden ut.

Tre Kronor drog ifrån i mittperioden med de två power play-målen och efter en kontrollerad tredje period var finalplatsen säkrad. Där ställs man mot Kanada som med en fantastisk tredje period slog ryssarna.

Klassiska svenska VM-matcher mot Finland

1986:

Anders ”Masken” Carlsson var den stora hjälten när Sverige gick från 2-4 till 4-4 på nio sekunder, och tog sedermera silver i turneringen.

1991:

Mats Sundin upprepade ”Maskens” bedrift när han gjorde två mål på 15 sekunder när Sverige ännu en gång gick från 2-4 till 4-4 vid VM i Helsingfors. Sverige vann guld i turneringen.

1992:

Sverige med 15 VM-debutanter förlorade mot Finland i gruppspelet – men i finalen klev en viss Peter Forsberg fram och var tongivande när Tre Kronor vann VM-guld i Prag.

2003:

Sverige vände underläge 1-5 till seger med 6-5 efter en otrolig upphämtning, där vi minns Mats Sundins galna blick och Lasse Granqvists klassiska referat ”Jag orkar inte mer, det går inte att hålla på”. Sverige tog VM-silver efter finalförlust mot Kanada.