Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sam Hallam har gjort sin första träning med Tre Kronor. Foto: Bildbyrån

Efter tunga åren – Hallam vill vinna direkt: ”Har varit tydliga”

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronors senaste år, under Johan Garpenlövs ledning, har varit svaga. I dag gjorde Sam Hallam sin första träning som ny förbundskapten och han vill börja med att vinna direkt.

– Vi vill hitta en mentalitet som går ut på att tävla för att vinna, säger han.

Sam Hallam hade samlat en trupp full med enbart SHL-spelare. Under måndagseftermiddagen hade de sin första träning på Hovet i Stockholm. På onsdag flyger de till Tjeckien för att premiärspela i Karjala Tournament.

– Otroligt roligt. En lång dag för killarna som har rest imorse och sedan mycket information. Jag tycker vi fick ut det vi ville, säger Hallam.

Hallam tar över från Johan Garpenlöv, som inte tog någon mästerskapsmedalj under sin tid som förbundskapten. De som följer det svenska herrlandslaget har nog väntat på att se ett Tre Kronor som vinner.

– Vi har varit tydliga med ambitionen för den här veckan. Vi vill bygga saker i vårt spel och hitta små detaljer att bygga vidare på. Men vi vill också hitta en mentalitet som går ut på att tävla för att vinna. Ambitionen är såklart att vinna många matcher, säger Hallam.

Finns det något motsatsförhållande mellan att göra allt för att vinna och att jobba på ett system?

– Det kan det göra, beroende på hur man väljer att matcha laget. Om man ger många spelare möjligheten att spela mycket, till exempel. Vi kommer också att ha rotation i vår trupp under veckan, men oavsett vilka spelare som är på isen ska förväntningarna vara att vi tävlar för att vinna.

”Samlingen lägger grunden”

Säsongens SHL är den starkaste upplagan på länge och om man inte presterar under den här samlingen så finns det många andra kvalitetsspelare som kan få chansen i landslaget. Om man presterar bra ökar det å andra sidan chansen att få spela i VM i vår.

– Den här samlingen lägger grunden för Beijer Hockey Games i februari. Gör man det bra här så har man en bra chans att vara med där. Och är man med där har man en bra chans att vara med i VM. Det är definitivt en viktig turnering för oss alla. Vi försöker också skapa ett lugn, så det är en balansgång.

Tanken var att Timrås Anton Lander skulle vara lagkapten i Karjala Tournament, men han tvingades lämna återbud på grund av skada.

– Jättetråkigt för Anton. Han har en otroligt viktig roll i sitt klubblag och gör det bra. Tyvärr kan han inte vara med så då kommer Linus Johansson från Färjestad vara kapten. Han hade varit assisterande annars, men nu får han hoppa upp ett hack. Det känns väldigt bra, säger Hallam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.