Lundqvist guldhjälte i straffläggningen

Tre Kronor är världsmästare efter en nervkittlande final som tillslut fick avgöras på straffar. Där var Henrik Lundqvist omutlig och stoppade samtliga fyra kanadensiska försök.

– Det var precis så kul som jag hoppades på. Vi har ju förlorat ett par finaler mot Kanada i VM och OS så det kändes som att det här var våran chans, det här var min chans att få slå dem, säger Henrik Lundqvist till SVT Sport.

Efter en målsnål final var två svenskar kliniska i straffläggningen. Nicklas Bäckström och Oliver Ekman Larsson satte sina men den stora hjälten blev Henrik Lundqvist som storspelade matchen igenom. ”Kungen” tog alla fyra straffar.

Ishockey-VM

– Det är fruktansvärt skönt att få vinna och visa att vi är bäst i världen just nu, säger Oliver Ekman Larsson till SVT Sport.

Studspuck gav Sverige ledningen

Efter att ingen lyckats hitta nät i första perioden såg det ut att bli mållöst ända in i slutperioden. Men när Nicklas Bäckstöm drog på sig en onödig tvåminutare strax innan paus – tog helt oväntat Tre Kronor ledningen.

Victor Hedmans chansartade backhandskott i numerärt underläge letade sig in mellan benen på Calvin Pickard och betydde 1-0 bara 20 sekunder innan paus.

Kanada svarade direkt

Kanada som hade haft det spelmässiga övertaget hela matchen fick sin efterlängtade utdelning nästan omgående i den sista akten.

Målet föranleddes av att Elias Lindholm blivit utvisad för hög klubba mot Travis Konecny som spelade över rejält.

Ryan O'Reilly var sist på pucken som letade sig in efter visst tumult kring den svenska kassen i kanadensiskt power play. Sedan följde 18 mållösa minuter och tillslut en förlängning och straffar – och ett tionde svenskt VM-guld.