Tre Kronor stöttar basketlandslagets ryssbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Jerebko portades från basketlandslaget efter hans övergång till ryska CSKA Moskva.

Ett beslut som Tre Kronor stöttar.

– Just nu skulle det vara väldigt svårt att ta ut en spelare som skrev ett nytt kontrakt med ett KHL-lag, säger ishockeyförbundets landslagschef Olof Östblom till SVT Sport.

Basketstjärnan Jonas Jerebko valde att krita på för CSKA Moskva, mitt under Rysslands invasion av Ukraina. Tre Kronor åker på träningsläger och ska spela matcher nästa vecka. Truppen är planerad att släppas den 8 april.

Frågan om svenskar som spelar i KHL, ryska ligan, ska tas ut i landslaget har diskuterats inom Tre Kronor.

– Spelare som har kontrakt och spelar i KHL ser vi som alla andra spelare, de har gått in i sina avtal innan kriget bröt ut. För oss är de tillgängliga för spel, säger landslagschefen Olof Östblom till SVT Sport.

– Vi har såklart diskuterat frågan, men de skrev under sina avtal när det var en annan situation i världen, vi har haft mycket diskussioner, säger han.

”Ett klokt beslut”

Östblom och ishockeyförbundet stöttar basketlandslaget beslut att utesluta Jonas Jerebko.

– Vi tycker att basketen tagit ett klokt beslut och vi skulle ha samma förhållningssätt, men det är under de förutsättningar som gäller nu, förhoppningsvis så ändras det här till det bättre, då får man hela tiden göra nya avvägningar.

– Just nu skulle det vara väldigt svårt att ta ut en spelare som skrev ett nytt kontrakt med ett KHL-lag.

Så skulle en svensk spelare skriva på för en rysk klubb just nu innebär det att spelaren inte är aktuell för landslaget då?

– Man får självklart titta på varje situation, men spontant, nej, då skulle de inte vara aktuella för landslaget.

KLIPP: 60 sekunder om Jerebkos flytt till CSKA Moskva (31 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.